2024-02-02
Pikantne pałki na wódce
Soczyste i aromatyczne mięso. Takie lubimy najbardziej! Cały swój smak kurczak zawdzięcza długiemu marynowaniu w wódce.
SKŁADNIKI
- 16
pałek z kurczaka
- 4
łyżki oleju rzepakowego
- 2
łyżki mielonej ostrej papryki lub suszonych płatków chili
- 2
łyżki cukru
- 2
łyżki sosu Worcestershire
- 1
łyżeczka oleju sezamowego
- 150
ml wódki
- 1
łyżka soli
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotować marynatę: olej rzepakowy połączyć z ostrą papryką lub płatkami chili, solą, cukrem, sosem oraz olejem sezamowym. Wlać wódkę i całość dobrze wymieszać.
- Pałki opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym, bo czym obficie natrzeć przygotowaną marynatą, wcierając ją w mięso. Przełożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Mięso przełożyć na blachę i piec ok. 5 minut. Następnie temperaturę zmniejszyć do 180°C i piec przez 30 minut, aż wierzch pałek się ładnie przyrumieni.
Sprawdź też! Dlaczego warto marynować mięso w alkoholu?
(fot. depositphotos)
- Mięso musi długo poleżeć w marynacie, dlatego zaplanuj sobie przygotowanie pałek odpowiednio wcześniej przed imprezą.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy