2024-02-04
Pikantne pałki kurczaka smażone w cieście piwnym
Ten kurczak jest niesamowicie chrupiący, delikatny i soczysty! Idealny na pikniki i spotkania w większym gronie.
SKŁADNIKI
-
3
szklanki jogurtu naturalnego
-
3
łyżeczki pieprzu cayenne
-
12
udek kurczaka
-
sól, pieprz
-
olej roślinny do smażenia
-
Ciasto piwne:
-
1.5
szklanki mąki pszennej
-
3
łyżeczki soli
-
3
łyżeczki czosnku granulowanego
-
2
łyżeczki pieprzu cayenne
-
350
ml jasnego piwa
PRZYGOTOWANIE:
- W dużej misce połączyć jogurt naturalny oraz pieprz cayenne. Dodać dużą szczyptę soli oraz pieprzu i całość wymieszać.
- Pałki kurczaka osuszyć i włożyć do jogurtu. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
- Przygotować ciasto piwne: mąkę pszenną wymieszać z solą, czosnkiem granulowanym oraz pieprzem cayenne. Dodać piwo i całość dokładnie połączyć.
- Pałki kurczaka wyjąć z jogurtu i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzać olej.
- Pałki kurczaka zanurzyć w cieście piwnym (nadmiar delikatnie strząsnąć) i włożyć do gorącego oleju. Mięso smażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor, często obracając.
- Pałki przełożyć do brytfanny i piec jeszcze przez 10-15 minut w temp. 180ºC, by mieć pewność, że mięso w środku nie będzie surowe.
Sprawdź też! Do ostatniej kropli! Jak wykorzystać piwo w kuchni?
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy