2024-03-21
Pierś kaczki z nutą pomarańczy i whisky
To wykwitnie danie przygotujesz błyskawicznie! Idealnie łączy w sobie elegancję i wyrafinowanie z nutą hedonistycznej przyjemności. To przepis dla tych, którzy pragną zaskoczyć swoją drugą połowę czymś więcej niż tylko smakiem.
SKŁADNIKI
-
2
piersi kaczki (w temperaturze pokojowej)
-
3
łyżki soku z pomarańczy
-
60
ml whisky
-
1
łyżka miodu
-
szczypta pieprzu cayenne
-
3
łyżki zimnego masła
-
suszony majeranek
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Skórę piersi kaczki naciąć, po czym mięso oprószyć solą oraz pieprzem i natrzeć majerankiem.
- Patelnię rozgrzać i ułożyć na niej piersi kaczki skórą do dołu. Smażyć ok. 10 minut, po czym obrócić na drugą stronę i podsmażać 7 minut (nadmiar tłuszczu można zlać). Odstawić pod przykryciem.
- Zrobić sos: do rondelka wlać sok z pomarańczy, whisky oraz miód i dobrze wymieszać. Całość podgrzewać na dużym ogniu, aż połowa płynu się zredukuje.
- Następnie zmniejszyć ogień i dodać masło. Podgrzewać, mieszając, aż całkowicie się rozpuści. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz pieprzem cayenne.
- Piersi kaczki ułożyć na talerzu i pokroić, po czym skropić przygotowanym sosem. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Sprawdź też! Gotowanie z whisky – świetny pomysł czy zwykłe marnotrawstwo?
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy