• Pieczony grejpfrut z nutą wzmacnianego wina na romantyczny deser
2024-06-11

Pieczony grejpfrut z białym porto

  • 2 porcje
  • 10 minut
  • 3-5 minut
  • z winem

To prosta kombinacja trzech składników, która osłodzi chwile we dwoje. To nie musi być tylko deser. Pieczony grejpfrut można także podawać jako oryginalny dodatek do brunchu lub śniadania.

SKŁADNIKI
  • 1

    grejpfrut

  • 2

    łyżki białego porto

  • 30

    g cukru

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 200ºC. Grejpfrut dokładnie opłukać i osuszyć, po czym przeciąć na pół. Następnie odciąć końce obu połówek, by można było je postawić (należy uważać, aby nie przeciąć miąższu, a jedynie skórkę).
  2. Miąższ grejpfruta delikatnie nakłuć widelcem, po czym połówki odwrócić do góry dnem nad miseczką, by ściekło trochę soku.
  3. Do każdej połówki delikatnie wlewać po 1 łyżce porto – należy to robić powoli, by owoc wchłonął alkohol.
  4. Każdą połówkę grejpfruta równomiernie posypać cukrem i ułożyć na blaszce do pieczenia. Wstawić do gorącego piekarnika na 3-5 minut – wyjąć, gdy cukier się skarmelizuje.

Sprawdź też! Porto – wino, które zaskakuje

(fot. depositphotos)





  • Porto można z powodzeniem zastąpić likierem brzoskwiniowym. Spróbuj i wybierz swoją ulubioną wersję.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.