2024-03-26
Pieczone skrzydełka w rumowym sosie
Chrupiące skrzydełka kurczaka pieczone w piekarniku, a następnie polane słodko-miodowym sosem na rumie. Palce lizać! Dosłownie!
SKŁADNIKI
- 1.5
kg skrzydełek kurczaka
- 2
łyżki oliwy z oliwek
- 60
ml ciemnego rumu
- 0.5
szklanki drobno posiekanej cebuli
- 2
ząbki czosnku
- 0.5
szklanki keczupu
- 3
łyżeczki sosu barbecue
- 1
łyżka koncentratu pomidorowego
- 2
łyżeczki miodu
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia.
- Skrzydełka oczyścić i oprószyć solą oraz pieprzem, po czym posmarować oliwą. Następnie ułożyć je na blaszce i wstawić do piekarnika. Piec ok. 40 minut, aż skrzydełka zrobią się chrupiące.
- Przygotować sos: w rondelku podgrzać rum. Następnie wrzucić cebulę i podgrzewać ok. 5 minut, aż zmięknie.
- Do cebuli dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podgrzewać, po czym dodać keczup, sos barbecue, koncentrat pomidorowy oraz miód. Całość doprowadzić do wrzenia.
- Sos gotować na małym ogniu przez 5-10 minut, często mieszając, aż zgęstnieje. Na końcu doprawić do smaku.
- Upieczone skrzydełka polać przygotowanym sosie i od razu podawać.
Sprawdź też! Czy warto wnieść alkohol do kuchni? Gotowanie z procentami
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy