2022-05-31
Pieczona czerwona kapusta z miodówką
Bardzo oryginalna, ale prosta do przygotowania przystawka z nutą wódki miodowej – idealna na wielkie i małe okazje.
SKŁADNIKI
-
500
g czerwonej kapusty
-
2
łyżki oliwy z oliwek
-
1
łyżka nalewki lub wódki miodowej
-
1
łyżeczka płynnego miodu
-
1
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
-
0.5
szklanki obranych orzechów włoskich
-
2
gałązki tymianku
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Z kapusty oderwać wierzchnie liście, a następnie pokroić ją w plastry o grubości ok. 1 i 1/2 cm.
- Oliwę z oliwek wymieszać z alkoholem, miodem oraz słodką papryką w proszku. Przygotowaną marynatą posmarować plastry kapusty z obu stron i ułożyć na blaszce wyścielonej pergaminem. Na wierzchu ułożyć gałązki tymianku. Piec ok. 30 minut.
- Orzechy włoskie drobno posiekać i uprażyć na patelni bez tłuszczu. Posypać nimi upieczoną kapustę. Podawać od razu po przygotowaniu. Można serwować z dodatkiem jogurtu naturalnego.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy