Pieczeń wołowa w korzennym sosie na winie
6 porcji
50 minut
135-170 minut
z winem
Pieczeń wołowa to klasyka w naszej kuchni. Jednak teraz doprawiamy ją nutką ciastek korzennych i wina.
-
2.5
szklanki wytrawnego czerwonego wina
-
2
-
1
szklanka czerwonego octu winnego
-
1
-
1
-
1
łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
-
1
łyżeczka jasnego brązowego cukru
-
1
-
1
-
1
-
8
-
6
-
2
-
2
-
1
-
3
-
40
g pokruszonych ciastek imbirowych
-
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę oraz marchewkę obrać i pokroić w małą kostkę. Seler pociąć na niewielkie kawałki. Warzywa przełożyć do rondelka, po czym wlać wino, ocet oraz wodę i wsypać 1 łyżkę soli, cukier, jagody jałowca, ziarna pieprzu, goździki, liście laurowe, tymianek oraz rozmaryn. Składniki zagotować na większym ogniu, po czym odstawić do ostygnięcia na pół godziny.
- Mięso zanurzyć w przygotowanej marynacie, szczelnie zakryć i wstawić do lodówki na 3 dni.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 150°C. Na żeliwnej patelni rozgrzać olej, po czym włożyć mięso i wstawić do gorącego piekarnika. Piec przez 15-20 minut, obracając je od czasu do czasu. Przełożyć na talerz .
- Na patelnię po pieczeniu mięsa wlać marynatę i doprowadzić ją do wrzenia na średnim ogniu, zeskrobując przyrumienione kawałki z dna naczynia. Następnie z powrotem włożyć mięso i całość piec pod przykryciem przez 2-2,5 godziny w temp. 150°C.
- Gotowe mięso ostrożnie przełożyć na talerz. Sos przecedzić, po czym ponownie wlać do garnka i podgrzewać przez kilka minut, aż się trochę zredukuje. Wmieszać pierniczki, aż się rozpuszczą, a sos zgęstnieje. Sos ponownie przecedzić przez drobne sitko. Na końcu doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- Mięso pokroić w poprzek włókien w plastry o grubości około 1,5 cm. Podawać z przygotowanym sosem.
Sprawdź też! Najlepsze czerwone wino do gotowania. Nasze TOP 10!
(fot. depositphotos)