2023-11-28
Pasztet drobiowy z galaretką winną
Szybki i łatwy sposób na domowy pasztet z nutą słodkiego wina wzmacnianego.
SKŁADNIKI
- 250
g wątróbek z kurczaka
- 2
łyżki masła
- 0.5
cebuli
- 3
ząbki czosnku
- 4
liście szałwii
- 150
g śmietany 30%
- 2
łyżki żelatyny w proszku
- 60
ml ciepłej wody
- 1
szklanka słodkiej sherry lub porto
sól, pieprz
gałązki rozmarynu do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę drobno posiekać i zeszklić razem z listkami szałwii na maśle. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażać 1 minutę.
- Wątróbki opłukać i osuszyć, po czym dołożyć do składników na patelni. Podsmażać, aż mocno się zrumienią i będą miękkie.
- Do wątróbki dołożyć śmietanę i podgrzewać jeszcze 5 minut. Składniki przełożyć do misy blendera i zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pasztet przełożyć do miseczki i całkiem ostudzić.
- Przygotować galaretkę: żelatynę rozpuścić w 60 ml ciepłej wody. Wino podgrzać (nie doprowadzać do wrzenia), po czym dokładnie wymieszać z żelatyną. Odstawić do ostygnięcia.
- Na pasztet wylać tężejące wino i wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin. Podawać udekorowany gałązkami rozmarynu.
Sprawdź też! Sherry, czyli świat pełen niesamowitych smaków
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy