2024-12-11
Obłędne ciasto mandarynkowe
Idealne na zimowe wieczory – lekko wilgotne, aromatyczne i pełne cytrusowego smaku!
SKŁADNIKI
-
300
g mandarynek + do dekoracji
-
4
jajka
-
240
g cukru
-
170
g grubo mielonych migdałów
-
2
łyżki mąki pszennej
-
1.5
łyżeczki proszku do pieczenia
-
0.5
łyżeczki kardamonu (opcjonalnie)
-
1
laska wanilii
-
50
ml likieru pomarańczowego
-
szczypta soli
-
cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
- Mandarynki bardzo dokładnie umyć, po czym, pozostawiając skórkę, włożyć je do garnka. Cytrusy zalać wodą, tak aby były całkowicie przykryte, i gotować przez 30 minut na niewielkim ogniu.
- Owoce odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Z mandarynek usunąć pestki, a następnie cytrusy zmiksować razem ze skórką na gładkie purée i połączyć z likierem. Piekarnik rozgrzać do temp. 175°C.
- Jajka wbić do miski i utrzeć z cukrem na kremową i puszystą masę. Dodać kardamon, miąższ wanilii oraz proszek do pieczenia. Wymieszać.
- Masę delikatnie połączyć z mielonymi migdałami, mąką, purée z mandarynek oraz solą.
- Ciasto przelać do wyścielonej pergaminem tortownicy o średnicy 24 cm i piec ok. 50 minut.
- Wypiek wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem oraz ozdobić cząstkami mandarynek.
Sprawdź też! Sos waniliowy do deserów i śniadań na słodko
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy