2024-12-18
Matias w oleju z nutą limonki i kaparami
Śledź w oleju to coś, co zna chyba każdy. Ale co powiesz na małą odmianę? Dodatek limonki dodaje tej dobrze znanej przekąsce odrobiny świeżości i lekkości, dzięki czemu smakuje jeszcze lepiej.
SKŁADNIKI
- 4
filety z miatiasa
- 2
czerwone cebule
- 1
limonka
- 1
szklanka oleju rzepakowego
- 2
liście laurowe
- 10
ziaren kolorowego pieprzu
- 2
łyżki kaparów
- 1
szklanka mleka
pieprz
koperek do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Filety dobrze opłukać i osuszyć, po czym przełożyć do miski i zalać mlekiem (śledzie powinny być w nim całkiem zanurzone). Wstawić do lodówki na całą noc.
- Rybę wyjąć z mleka i starannie opłukać, a następnie osuszyć za pomocą ręcznika papierowego.
- Filety pokroić w paski o grubości ok. 1,5 cm. Cebulę obrać i pociąć w piórka. Limonkę dokładnie umyć i pokroić w cienkie plasterki.
- Śledzie umieścić w słoiku, przekładając je naprzemiennie z plastrami limonki, cebulą i kaparami. Wrzucić ziarna pieprzu oraz liście laurowe i całość zalać olejem. Słoik zakręcić.
- Śledzie wstawić do lodówki na 24 godziny. Przed podaniem oprószyć je delikatnie pieprzem. Podawać z czerwoną cebulą oraz koperkiem.
Sprawdź też! Zakąski do wódki. 7 sprawdzonych przepisów
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy