2024-12-18
Matias w oleju z nutą limonki i kaparami
Śledź w oleju to coś, co zna chyba każdy. Ale co powiesz na małą odmianę? Dodatek limonki dodaje tej dobrze znanej przekąsce odrobiny świeżości i lekkości, dzięki czemu smakuje jeszcze lepiej.
SKŁADNIKI
-
4
filety z miatiasa
-
2
czerwone cebule
-
1
limonka
-
1
szklanka oleju rzepakowego
-
2
liście laurowe
-
10
ziaren kolorowego pieprzu
-
2
łyżki kaparów
-
1
szklanka mleka
-
pieprz
-
koperek do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Filety dobrze opłukać i osuszyć, po czym przełożyć do miski i zalać mlekiem (śledzie powinny być w nim całkiem zanurzone). Wstawić do lodówki na całą noc.
- Rybę wyjąć z mleka i starannie opłukać, a następnie osuszyć za pomocą ręcznika papierowego.
- Filety pokroić w paski o grubości ok. 1,5 cm. Cebulę obrać i pociąć w piórka. Limonkę dokładnie umyć i pokroić w cienkie plasterki.
- Śledzie umieścić w słoiku, przekładając je naprzemiennie z plastrami limonki, cebulą i kaparami. Wrzucić ziarna pieprzu oraz liście laurowe i całość zalać olejem. Słoik zakręcić.
- Śledzie wstawić do lodówki na 24 godziny. Przed podaniem oprószyć je delikatnie pieprzem. Podawać z czerwoną cebulą oraz koperkiem.
Sprawdź też! Zakąski do wódki. 7 sprawdzonych przepisów
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy