2023-01-18
Malinowe koszyczki z kremem cytrynowym
Zrób swojej lepszej połówce słodkie koszyczki z kremem mascarpone! Tajnym składnikiem jest… likier cytrynowy.
SKŁADNIKI
-
1
opakowanie ciasta filo (300 g)
-
60
g masła
-
2
łyżki cukru pudru + do posypania
-
300
g serka ricotta
-
300
g serka mascarpone
-
świeże maliny do podania
-
2
łyżki likieru cytrynowego
PRZYGOTOWANIE:
- Ser ricotta i mascarpone przełożyć do miseczki i zmiksować z cukrem pudrem. Dodać likier cytrynowy i całość starannie wymieszać. Krem przykryć i wstawić do lodówki.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Masło roztopić w rondelku i lekko ostudzić.
- Ciasto filo wyjąć z opakowania. Każdy arkusz równomiernie posmarować masłem i ułożyć jeden na drugim, po czym pokroić na 12 równych kwadratów.
- Wgłębienia w formie do muffinek posmarować roztopionym masłem. Włożyć do nich wykrojone kwadraty z ciasta, formując koszyczki. Piec przez 12-15 minut na złoty kolor.
- Gotowe koszyczki wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia. Następnie wypełnić je kremem cytrynowym. Na wierzchu ułożyć owoce. Całość oprószyć cukrem pudrem.
Sprawdź też! W malinowym chruśniaku, czyli miłosna siła maliny
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy