2024-04-18
Makaron w kremowym sosie na winie musującym
Makaron i bąbelki na jednym talerzu! Ten przepis to klucz do kulinarnego raju.
SKŁADNIKI
-
500
g długiego makaronu (np. spaghetti lub tagliatelle)
-
1
główka czosnku
-
2
łyżki masła
-
1
posiekana szalotka
-
0.5
łyżeczki curry w proszku
-
220
g serka mascarpone
-
250
ml wina musującego
-
1
łyżka soku z cytryny
-
0.5
szklanki startego sera pecorino lub parmezanu
-
1.5
szklanki śmietany 30%
-
1
łyżka oliwy z oliwek
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Z główki czosnku odciąć wierzch, po czym skropić ją oliwą, posypać solą i owinąć w folię aluminiową. Piec ok. 45 minut w temp. 180ºC.
- W osolonym wrzątku ugotować makaron al dente według przepisu na opakowaniu. Makaron odcedzić, odlewając wcześniej 3/4 szklanki wywaru.
- Na patelni rozpuścić masło, po czym wrzucić posiekaną szalotkę oraz curry. Mieszając, składniki podsmażać przez kilka minut.
- Szalotkę podlać winem musującym i dusić na małym ogniu, aż połowa alkoholu odparuje. Następnie dołożyć serek mascarpone oraz sok z cytryny i całość dokładnie wymieszać.
- Do zawartości patelni dodać starty ser, śmietanę oraz wycisnąć pieczony czosnek z łupinek. Chwilę podgrzewać, po czym doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- Do sosu dolać wmieszać wodę z gotowania makaronu, a następnie dołożyć sam makaron. Dokładnie wymieszać, aż oblepi się sosem.
- Makaron przełożyć na talerze. Dodatkowo można posypać posiekaną szynką serrano.
Sprawdź też! Jak dopasować wino do makaronu?
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy