2023-03-03
Łosoś w glazurze klonowej z whisky
Szybki przepis na soczystą rybę! Przygotuj się na kulinarną ucztę!
SKŁADNIKI
-
2
filety z łososia ze skórą (po 250 g)
-
60
ml whisky
-
60
ml syropu klonowego
-
0.5
łyżki masła
-
sól, pieprz cytrynowy
-
biały sezam do posypania
PRZYGOTOWANIE:
- Whisky i syrop klonowy wlać do rondelka. Cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Płyn powinien zredukować się o połowę. Dodać masło i wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Łososia opłukać i osuszyć, po czym oprószyć z obu stron solą oraz pieprzem i posmarować przygotowaną glazurą.
- Rybę wstawić do piekarnika. Piec ok. 15-20 minut, od czasu do czasu smarując wierzch glazurą whisky.
- Łososia przełożyć na talerze i posypać sezamem. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami z wody, pieczonymi szparagami lub smażonym ryżem.
Sprawdź też! Gotowanie z whisky – świetny pomysł czy zwykłe marnotrawstwo?
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy