• Łopatka wołowa z warzywami
2024-10-02

Łopatka wołowa w winie z warzywami

  • 6 porcji
  • 20 minut
  • 3-4 godziny
  • na winie

Połączenie mięsa, aromatycznych przypraw, czerwonego wina i pieczonych warzyw sprawia, że danie staje się pełne smaku.

SKŁADNIKI
  • 2

    kg łopatki wołowej

  • 2

    łyżeczki oliwy z oliwek + do warzyw

  • 1

    łyżka soli ziołowej

  • 2

    szklanki bulionu wołowego

  • 0.5

    szklanki wytrawnego czerwonego wina

  • 1

    łyżeczka sosu sojowego

  • 3

    ząbki czosnku

  • 2

    liście laurowe

  • 5

    gałązek świeżego tymianku

  • 4

    duże ziemniaki

  • 4

    duże marchewki

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mięso osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć solą ziołową. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć na niej łopatkę wołową.
  2. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, po czym zalać bulionem oraz winem. Dodać sos sojowy, drobno posiekany czosnek oraz liście laurowe. Wołowinę piec przez 2,5-3 godziny w temp. 160ºC.
  3. Warzywa dokładnie wyszorować. Ziemniaki pokroić w połówki lub ćwiartki, a marchewki w grube paski. Następnie kawałki warzyw skropić oliwą i oprószyć solą oraz pieprzem.
  4. Warzywa ułożyć koło mięsa. Na wierzch wyłożyć gałązki tymianku. Całość jeszcze piec ok. 40-50 minut w temp. 180ºC.

Sprawdź też! Przewodnik po wołowinie – sekrety najlepszych kawałków. Jak dobrze wykorzystać je w kuchni?

(fot. depositphotos)





TO PASUJE

wina z żabkiMalbec

Szczególnie z regionu Mendoza w Argentynie. To aksamitne i miękkie wino, ale nadal ma dobrą strukturę i wyrazisty owocowy charakter. Nuty czarnej wiśni i śliwek idealnie podkreślą smaki sosu na bazie wina. To również świetny kompan do samej wołowiny.

Dowiedz się więcej! Wszystko, co trzeba wiedzieć o malbecu. Krótki przewodnik




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.