• Pieczone piersi kurczaka z sosem z truskawek
2025-05-28

Kurczak w sosie truskawkowym na winie

  • 2 porcje
  • 30 minut
  • 40 minut
  • na winie

Delikatne mięso pieczone w piekarniku w towarzystwie lekko słodkiego sosu truskawkowego. Idealne na lekki obiad, który zrobi na Was wrażenie!

SKŁADNIKI
  • 2

    piersi kurczaka

  • sól i pieprz do smaku

  • masło do natłuszczenia formy

  • Sos truskawkowy:

  • 1

    szklanka pokrojonych truskawek

  • 1

    łyżka skrobi kukurydzianej

  • 1

    łyżka cukru

  • 1

    szczypta gałki muszkatołowej

  • 0.5

    szklanki wody

  • 0.5

    szklanki białego wina (np. półwytrawnego rieslinga)

  • 2

    łyżeczki świeżej mięty

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Piersi kurczaka osuszyć ręcznikiem papierowym, po czym oprószyć ze wszystkich stron solą oraz pieprzem.
  2. Formę, w której będzie piekło się mięso, posmarować dobrze masłem. Wyłożyć piersi kurczaka. Wstawić do piekarnika i piec 20 minut na złoty kolor. Po tym czasie mięso odwrócić i piec przez kolejne 20 minut.
  3. W międzyczasie przygotować sos: do rondelka wrzucić truskawki. Dodać skrobię, cukier, gałkę muszkatołową, wodę oraz wino. Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie całość gotować na małym ogniu przez 5 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
  4. Do sosu dodać drobno posiekaną miętę i wymieszać. Gdy kurczak będzie gotowy, każdą pierś posmarować 2 łyżkami sosu i piec jeszcze przez 5-7 minut.
  5. Gotowe danie serwować z pozostałym sosem truskawkowym.

Czytaj także! Jak zaplanować romantyczną kolację w domu w 6 krokach?

(fot. depositphotos)





TO PASUJE

Riesling

Jego naturalna kwasowość świetnie równoważy słodycz owoców, nie dominując delikatnego mięsa. Charakterystyczne dla rieslinga aromaty cytrusów, zielonych jabłek i białych kwiatów pięknie podkreślają świeżość dania i ziołowy akcent mięty. Półwytrawna wersja dodaje odrobinę słodyczy, która współgra z truskawkami.

Dowiedz się więcej! Riesling. Wino królów. Król wśród wina

 




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.