2024-10-17
Kurczak Tikka z nutą tequili
Jeśli marzy Ci się soczysty, aromatyczny kurczak z nutą orientu, ten przepis jest dla Ciebie! Przygotowujemy go w piekarniku, ale latem może trafić na grilla.
SKŁADNIKI
-
3
duże piersi kurczaka
-
75
g jogurtu greckiego
-
2
łyżki pasty z imbiru
-
1
łyżka proszku curry
-
1
łyżeczka mielonego kuminu
-
1
łyżeczka mielonej kolendry
-
1
łyżeczka mielonej kurkumy
-
1
łyżeczka wędzonej papryki
-
2
łyżeczki łagodnego chili w proszku
-
1
łyżka soku z cytryny
-
2
łyżki tequili
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Kurczaka pokroić w dużą kostkę, po czym dodać jogurt, pastę z imbiru, curry, kumin, kolendrę, kurkumę, wędzoną paprykę, chili oraz wlać sok z cytryny i tequilę. Na końcu dołożyć sporą szczyptę soli i pieprzu i całość dobrze wymieszać.
- Mięso przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Piekarnik rozgrzać do temp. do 220°C (200°C z termoobiegiem). Kawałki kurczaka nabijać na wykałaczki i ułożyć na kratce do pieczenia. Piec przez 20-25 minut na złoty kolor (w okresie letnim kurczaka Tikka można smażyć na ruszcie).
(fot. depositphotos)
- Na ostatnie 5 minut można włączyć opcję grilla (górna grzałka), aby uzyskać bardziej chrupiącą i przypieczoną powierzchnię.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy