2024-05-08
Kurczak po karaibsku
Pałki marynowane w złotym rumie z dodatkiem limonki. W środku soczyste, na zewnątrz z chrupiącą skórką. Palce lizać! Dosłownie.
SKŁADNIKI
-
6
pałek kurczaka
-
3
łyżki oleju + do smażenia
-
3
ząbki czosnku
-
1
papryczka chili
-
1
limonka
-
3
łyżki soku z limonki
-
6
łyżek złotego rumu
-
4
łyżeczki drobnego cukru trzcinowego
-
kilka gałązek rozmarynu
-
sól morska
PRZYGOTOWANIE:
- Chili i listki rozmarynu drobno posiekać, a z limonki zetrzeć skórkę. W miseczce połączyć ostrą paprykę, sok i skórkę z limonki, rum, cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek, rozmaryn oraz 3 łyżki oleju.
- Mięso opłukać, osuszyć i natrzeć przygotowaną marynatą. Wstawić do lodówki na całą noc .
- Pałki oczyścić z marynaty i oprószyć solą, po czym ułożyć na rozgrzanym na patelni oleju. Kurczaka smażyć z dwóch stron, co jakiś czas obracając, aż mocno się zrumieni. W sezonie letnim pałki można przygotować na grillu.
Sprawdź też! Gotuj z rumem! 5 przepisów, które Cię zaskoczą
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy