• pałki marynowane w rumie
2024-05-08

Kurczak po karaibsku

  • 6 porcji
  • 35 minut + oczekiwanie
  • na rumie
  • na ostro

Pałki marynowane w złotym rumie z dodatkiem limonki. W środku soczyste, na zewnątrz z chrupiącą skórką. Palce lizać! Dosłownie.

SKŁADNIKI
  • 6

    pałek kurczaka

  • 3

    łyżki oleju + do smażenia

  • 3

    ząbki czosnku

  • 1

    papryczka chili

  • 1

    limonka

  • 3

    łyżki soku z limonki

  • 6

    łyżek złotego rumu

  • 4

    łyżeczki drobnego cukru trzcinowego

  • kilka gałązek rozmarynu

  • sól morska

PRZYGOTOWANIE:

  1. Chili i listki rozmarynu drobno posiekać, a z limonki zetrzeć skórkę. W miseczce połączyć ostrą paprykę, sok i skórkę z limonki, rum, cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek, rozmaryn oraz 3 łyżki oleju.
  2. Mięso opłukać, osuszyć i natrzeć przygotowaną marynatą. Wstawić do lodówki na całą noc .
  3. Pałki oczyścić z marynaty i oprószyć solą, po czym ułożyć na rozgrzanym na patelni oleju. Kurczaka smażyć z dwóch stron, co jakiś czas obracając, aż mocno się zrumieni. W sezonie letnim pałki można przygotować na grillu.

Sprawdź też! Gotuj z rumem! 5 przepisów, które Cię zaskoczą

(fot. depositphotos)





Tagi przekąska, rum




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.