2024-08-30
Kurczak miodowy z pieca
Pyszne mięso w miodowej marynacie. Nie bój się jednak, że będzie za słodko. Odrobina wódki wprowadza idealny balans.
SKŁADNIKI
- 2
udka kurczaka
- 2
podudzia kurczaka
- 60
ml płynnego miodu
- 2
łyżki wódki miodowej
- 1
łyżeczka sosu sojowego
- 1
łyżka oliwy z oliwek
- 0.5
łyżeczki czosnku w proszku
- 0.5
łyżeczki wędzonej papryki
- 0.5
łyżeczki pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
- Miód wymieszać z wódką, sosem sojowym, oliwą z oliwek oraz czosnkiem, wędzoną papryką i pieprzem.
- Mięso zalać i dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą, po czym wstawić do lodówki na 8 godzin.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 190°C. Mięso wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok. 40 minut. W połowie pieczenia udka i pałki obrócić na drugą stronę. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. pieczonymi ziemniakami.
Sprawdź też! Dlaczego warto marynować mięso w alkoholu?
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy