2024-02-14
Kurczak curry na piwie
Co wyszło z połączenia orientalnych smaków z delikatną piwną goryczką? Kulinarne cudo! Tym daniem zdecydowanie warto się delektować w większym gronie.
SKŁADNIKI
-
6
udek z kurczaka
-
4
łyżki oleju
-
180
ml jasnego piwa
-
1
cebula
-
4
ząbki czosnku
-
1
łyżka startego imbiru
-
2
papryczki chili
-
3
łyżki curry w proszku
-
120
g śmietanki kokosowej
-
1
puszka krojonych pomidorów
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę i papryczkę chili posiekać, po czym przełożyć do malaksera. Dodać czosnek, imbir i dużą szczyptę soli. Składniki zmiksować na gęstą pastę.
- W rondelku rozgrzać połowę oleju, po czym wyłożyć zmiksowaną cebulę z chili. Smażyć przez 2-3 minuty, po czym dodać curry. Wymieszać.
- Składniki zalać śmietanką kokosową i dusić przez kilka minut. Następnie wlać 120 ml piwa i zagotować.
- Do zawartości garnka dołożyć pomidory z puszki i całość dusić przez ok. 10 minut. Na końcu doprawić do smaku.
- Udka oczyścić i osuszyć ręcznikiem papierowym, po czym oddzielić mięso od kości i pokroić w dużą kostkę. Piekarnik rozgrzać do temp. 200ºC (grzanie góra-dół).
- Mięso oprószyć solą oraz pieprzem, po czym skropić resztą oleju i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Mięso zalać 60 ml piwa i piec przez 15-20 minut, aż skórka się zrumieni. Zmniejszyć temperaturę do 180ºC.
- Kurczaka zalać przygotowanym sosem curry. Formę żaroodporną przykryć folią aluminiową. Mięso piec przez kolejne 40 minut. Kurczaka curry podawać z ugotowanym ryżem.
Sprawdź też! 10 pysznych i łatwych przepisów z piwem, które musisz poznać!
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy