Alkohole

  • Krupnik Old Liqueur – słodki smak tradycji
2024-12-17

Krupnik Old Liqueur – słodki smak tradycji

Krupnik to marka, której w zasadzie nikomu w Polsce specjalnie przedstawiać nie trzeba. Czysta wódka Krupnik od lat cieszy się uznaniem konsumentów dzięki swojej jakości, przystępnej cenie i łatwej dostępności. Jednak mało kto pamięta, że tradycja produkcji Krupnika sięga aż 1846 roku! To właśnie wtedy zaczął się ważny rozdział polskiego gorzelnictwa.

Pierwotnie krupnikiem nazywano słodką nalewkę miodowo-korzenną, sporządzaną na bazie staropolskiej receptury z miodu pszczelego, przypraw korzennych oraz naturalnych składników ziołowych. Tradycyjny krupnik był wytwarzany przez mnichów jako lekarstwo, a z czasem stał się popularnym trunkiem na stołach polskiej szlachty i zamożnych chłopów, symbolizując gościnność i dobrobyt.

Krupnik Old Liqueur

Likier Swój harmonijny smak zawdzięcza specjalnie dobieranym gatunkom prawdziwego miodu (źródło fot. Krupnik).

Gorzelnia, czerpiąc z tej tradycji, przez lata ewoluowała, zachowując to, co najważniejsze – charakterystyczny smak i doskonałą jakość swoich trunków. I choć dzisiaj najczęściej Krupnik znamy w wersji klasycznej wódki, warto odkryć jego mniej oczywistą odsłonę – Krupnik Miodowy Old Liqueur.

Krupnik Miodowy Old Liqueur – złocisty trunek na wyjątkowe chwile

Ten wyjątkowy trunek to przede wszystkim ukłon w stronę staropolskich smaków i tradycji. Wciąż jest produkowany według starych receptur i dojrzewa, leżakując w dębowych kadziach. W smaku dominują naturalne nuty miodu, które są słodkie, ale nieprzesadzone.

Likier wyróżnia się delikatnymi akcentami przypraw korzennych, takimi jak goździki, cynamon i wanilia, z subtelnym, rozgrzewającym finiszem. Trunek jest gładki, dobrze zbalansowany i przyjemny dla podniebienia.

Warto zwrócić uwagę również na jego rozgrzewający charakter – likier jest butelkowany z mocą 38% ABV, co stanowi solidną wartość jak na tego rodzaju trunek 😉

Jak serwować Krupnik Miodowy Old Liqueur?

Krupnik Miodowy można podać na wiele sposobów, w zależności od okazji i upodobań:

  • bez dodatków – warto go dobrze schłodzić i podawać w kieliszkach do likieru jako digestif po posiłku. Można go również serwować jak whisky z dużą kostką lodu w niskich szklankach typu old fashioned;
Krupnik Old Liqueur

Krupnik Old Liqueur idealnie nadaje się do picia solo (źródło fot. Krupnik).

  • na ciepło – wystarczy go podgrzać (nie doprowadzać do wrzenia) i serwować z plasterkiem pomarańczy i goździkami. To świetny sposób na rozgrzanie się w chłodne dni;
  • w koktajlach – to świetny składnik drinków. Szczególnie dobrze sprawdzi się w połączeniu z sokami jabłkowym i pomarańczowym. Można go również łączyć z cydrem.
Krupnik Old Liqueur

Krupnik Old Liqueur to również świetna baza do koktajli (źródło fot. Krupnik).

Foodpairing – potrawy, które idealnie komponują się z Krupnikiem Miodowym

Krupnik Miodowy Old Liqueur dzięki swojej słodkiej, miodowo-korzennej naturze może stać się doskonałym towarzyszem naszych ulubionych potraw. Jego uniwersalność i głęboki aromat sprawiają, że z powodzeniem odnajdzie się zarówno na świątecznych stołach, jak i podczas spokojnych, leniwych wieczorów. Warto zatem odkryć, jak idealnie komponuje się z jedzeniem, podkreślając smaki i dodając im niepowtarzalnego charakteru.

Słodki duet dla miłośników deserów

Nic nie podkreśli smaku korzenno-miodowego likieru lepiej niż odpowiednio dobrane desery. Krupnik Miodowy znakomicie współgra z ciastami o głębokim aromacie przypraw, jak tradycyjny piernik staropolski lub szarlotka z cynamonem.

Miłośnicy czekolady powinni spróbować brownie lub ciasta czekoladowego z dodatkiem likieru w polewie – kilka łyżek Krupnika wzbogaci czekoladową głębię smaku i aromat. Na koniec warto wspomnieć o serniku, do którego Krupnik Miodowy może być dodany jako aromat do masy serowej, dzięki czemu zyska on bardziej wyrazisty i elegancki charakter.

Krupnik Old Liqueur

Grillowane gruszki z miodówką.

Wytrawna elegancja na talerzu

Choć likiery najczęściej kojarzą się z deserami, Krupnik Miodowy potrafi także wprowadzić nowe życie do wytrawnych dań. Jego naturalna słodycz i korzenna nuta sprawiają, że jest doskonałym dodatkiem do potraw mięsnych, takich jak kaczka pieczona w glazurze miodowej. Wyobraź sobie soczyste mięso o chrupiącej skórce, skropione likierem, który podkreśla naturalną słodycz miodu i karmelizuje się na powierzchni, tworząc wyśmienitą słodko-pikantną warstwę.

Krupnik Old Liqueur

Pieczona czerwona kapusta z miodówką.

Likier ten można także wykorzystać jako składnik marynat do mięs, szczególnie polędwiczek wieprzowych lub grillowanej wołowiny. Połączenie likieru z miodem, musztardą i odrobiną tymianku sprawi, że mięso będzie wyjątkowo soczyste i nabierze głębszego aromatu.

Warto również spróbować dodać Krupnik Miodowy do sosów na bazie śliwek lub żurawiny – jego słodko-korzenna nuta doskonale komponuje się z owocowym smakiem i podkreśla charakter dziczyzny, wieprzowiny czy nawet pieczonego indyka.

Krupnik Old Liqueur

Kurczak miodowy z pieca (fot. depositphotos).

Deska serów i niespodziewane kontrasty

Wytrawne i słodkie smaki mogą ze sobą współgrać na talerzu, tworząc zaskakujące połączenia. Krupnik Miodowy doskonale odnajdzie się jako towarzysz deski serów, zwłaszcza tych o kremowej konsystencji i delikatnym smaku. Podaj go z serami pleśniowymi typu brie lub camembert wzbogaconymi orzechami włoskimi i kilkoma kroplami miodu.

Likier w tej roli świetnie kontrastuje także z dojrzewającymi wędlinami, takimi jak pikantne salami czy szynka parmeńska, tworząc pełną harmonii kombinację słodyczy i wytrawności.

Krupnik Old Liqueur

Ten likier miodowy jest świetnym towarzystwem dla deski serów (źródło fot. Krupnik).

Świąteczny klimat z Krupnikiem Miodowym

Aromat i smak Krupnika Miodowego Old Liqueur bez wątpienia wpisuje się w klimat Bożego Narodzenia. W końcu pachnie miodem i korzennymi przyprawami – z pewnością osłodzi wspólne chwile przy choince. Ale ten złocisty trunek to coś więcej niż klasyczna degustacja. To sekretny składnik wielu rozgrzewających napojów, które rozbudzą świąteczny nastrój i wniosą odrobinę magii do każdego zimowego wieczoru.

1. Klasyczny grzaniec z winem

Wystarczy połączyć Krupnik Miodowy z czerwonym winem, dodać laskę cynamonu, kilka goździków i plasterek świeżej pomarańczy. Podgrzej wszystko na wolnym ogniu, aby smaki i aromaty mogły się przeniknąć. Efekt? Grzaniec, który zachwyca słodką głębią miodu i korzenną nutą. Idealny kompan na długie, zimowe wieczory, gdy w domu roznosi się zapach pierniczków.

Domowy grzaniec

Nic nas tak nie rozgrzeje zimą jak grzaniec na winie

2. Grzany cydr z miodowym akcentem

Połącz jabłkowy cydr z Krupnikiem Miodowym i delikatną nutą imbiru. Podgrzej całość, a na koniec udekoruj plasterkiem jabłka i szczyptą cynamonu. To szybki, efektowny i niesamowicie aromatyczny grzaniec, który podbije serca gości i sprawdzi się na każdej świątecznej imprezie.

3. Miodowy twist dla herbaty

Masz ochotę na coś bardziej subtelnego? Dodaj łyżkę Krupnika Miodowego do ulubionej gorącej herbaty. Dorzuć plasterek cytryny, laskę cynamonu i kroplę naturalnego miodu. Ten napój nie tylko rozgrzeje, ale też otuli smakiem i aromatem, który działa jak ciepły koc – idealny do popijania podczas oglądania świątecznych filmów.

Zrobienie dobrej herbaty z procentami również może być sztuką

4. Gorąca czekolada dla dorosłych

Święta to czas małych przyjemności. Dlaczego więc nie połączyć aksamitnej, gorącej czekolady z Krupnikiem Miodowym? Wystarczy dodać odrobinę likieru do gorącego czekolady i udekorować bitą śmietaną oraz posypać przesianym kakao. Ten deserowy napój smakuje jak chwila luksusu w zimowy wieczór.

Krupnik Miodowy Old Liqueur to trunek, który otwiera szerokie możliwości w świecie kulinarnym. Jego unikalny smak sprawia, że nie tylko podkreśla słodycz deserów, ale również odnajduje się w bardziej wykwintnych, wytrawnych kompozycjach. Zaserwuj go z ulubionymi potrawami, eksperymentuj z nowymi połączeniami i odkryj, jak wiele oblicz może mieć ten staropolski likier.

Zuza Milewska

(źródło fot. Krupnik)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.