• Zupa krem z kalafiora
2024-10-28

Krem z pieczonego kalafiora na winie

  • 4 porcje
  • 30 minut
  • 30 minut
  • na winie
  • bez mięsa

Królowa wśród zup kremów. Idealnie gładka, aksamitna, aromatyczna oraz delikatna. Tak właśnie należy rozpocząć kolację we dwoje.

SKŁADNIKI
  • 1

    kalafior

  • 1

    cebula

  • 3

    ząbki czosnku

  • 750

    ml bulionu warzywnego

  • 0.5

    szklanki białego wina półwytrawnego

  • 2

    łyżki oliwy z oliwek

  • 1

    łyżka oleju rzepakowego

  • sól, kolorowy pieprz ziarnisty

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Kalafior obrać z liści, podzielić na różyczki i równomiernie rozłożyć na blaszce wyścielonej pergaminem. Skropić oliwą i piec ok. 30 minut, aż kalafior się zrumieni.
  2. Cebulę obrać i drobno posiekać, po czym zeszklić na rozgrzanym oleju w garnku. Dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek i całość przez chwilę podsmażać.
  3. Do cebuli wrzucić pieczone różyczki kalafiora i smażyć przez 5 minut. Następnie składniki zalać białym winem i podgrzewać, aż połowa alkoholu odparuje. Wlać bulion i wymieszać.
  4. Zupę gotować ok. 20 minut, po czym zmiksować za pomocą blendera na gładki krem. Doprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Zupę można podawać posypaną posiekaną rzeżuchą lub listkami tymianku.

Sprawdź też! Zupy kremy, jakich jeszcze nie jadłeś! 10 przepisów „z prądem” na co dzień





TO PASUJE

Muscat ottonel

Szczep ten daje dobrze zbalansowane wina, rześkie z przyjemnym akcentem mineralnym. Wyczuwalne są również nuty cytrusowe. To wino o pięknej żółtej barwie i aromacie, który przywodzi na myśl melona, brzoskwinie oraz gruszki. Doskonały do zup kremów z białych warzyw – kalafiora, szparagów lub pasternaku.

  • Krem z kalafiora doskonale smakuje z prażoną ciecierzycą. Można ją w prosty sposób przygotować w domu. Ciecierzycę z puszki opłukać i osuszyć, a następnie posypać solą oraz słodką i wędzoną papryką (według uznania). Na koniec wlać odrobinę oliwy i całość wymieszać. Ciecierzycę przełożyć na blaszkę z pergaminem i piec ok. 30 minut w temp. 180°C, aż będzie chrupiąca.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.