2025-02-10
Krem z batatów na bourbonie
Słodycz bourbona i batatów świetnie się łączy! Takiej zupy kremu jeszcze nie próbowałeś!
SKŁADNIKI
- 2
łyżki oliwy z oliwek
- 4
łyżki masła
- 1
cebula
- 2
ząbki czosnku
szczypta płatków czerwonej papryki
- 3
łyżki bourbona
- 2
duże bataty
- 2
szklanki bulionu warzywnego
- 2
szklanki wody
- 4
kromki chleba pełnoziarnistego
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Ziemniaki obrać i razem z cebulą pokroić w małą kostkę. W garnku rozgrzać oliwę z 2 łyżkami masła, po czym wrzucić posiekaną cebulę. Chwilę podsmażać, by się zeszkliła, i oprószyć płatkami papryki oraz solą i pieprzem. Wymieszać.
- Do składników dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć ok. 1 minuty. Następnie zwiększyć ogień pod garnkiem i wlać bourbon. Mieszając, składniki gotować przez 2-3 minuty.
- Wrzucić słodkie ziemniaki oraz wlać bulion i wodę. Całość gotować na wolnym ogniu ok. 25 minut, aż bataty będą miękkie. Gotową zupę zmiksować na gładki krem za pomocą blendera. Doprawić do smaku.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 220ºC. Pozostałe masło rozpuścić. Kromki chleba pokroić w kostkę i wymieszać z tłuszczem. Grzanki ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika. Piec przez 5-8 minut na złoty kolor.
- Gotową zupę podawać z maślanymi grzankami. Dodatkowo można ją posypać słonecznikiem.
Sprawdź też! Krewetki marynowane w bourbonie
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy