• Deser czekoladowy z bourbonem
2023-09-09

Krem czekoladowo-kawowy z bourbonem

  • 4 porcje
  • 25 minut + oczekiwanie
  • z bourbonem

Zakończcie Wasz wieczór słodką nutą czekolady z odrobiną amerykańskiej whiskey.

SKŁADNIKI
  • 15

    g dobrej jakości kawy rozpuszczalnej

  • 150

    g gorzkiej czekolady (o zawartości kakao 80%)

  • 150

    g masła

  • 4

    jajka

  • 3

    łyżki bourbona

  • 1

    łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • 100

    g cukru pudru

  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kawę rozpuścić w 60 ml gorącej wody i przelać do rondelka. Dodać połamaną na kawałki czekoladę oraz masło. Całość podgrzewać, stale mieszając, aż czekolada się rozpuści. Zdjąć z ognia i przestudzić.
  2. Jajka rozbić – żółtka oddzielić od białek i utrzeć z 80 g cukru pudru, ekstraktem waniliowym oraz bourbonem na gęstą i jasną masę.
  3. Do kremu z żółtek małymi porcjami dodawać przestudzoną czekoladę i delikatnie mieszać łyżką.
  4. Białka ubić ze szczyptą soli i pozostałym cukrem pudrem na sztywną pianę, po czym dodać do kremu czekoladowego i delikatnie wymieszać łyżką.
  5. Krem przełożyć do szklanek i wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Przed podaniem udekorować według uznania.

Sprawdź też! Dlaczego czekolada jest… sexy?

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.