2023-04-25
Klasyczne burgery wołowe
Choć burger to często spotykanie danie restauracyjne, to czas przejąć stery i w sezonie grillowym przygotować go samemu! Szybko okaże się, że ten domowy wcale nie smakuje gorzej.
SKŁADNIKI
-
800
g wołowego mięsa mielonego
-
4
bułki do hamburgerów
-
2
pomidory
-
4
liście sałaty (np. rzymskiej lub kędzierzawej)
-
8
plasterków szynki parmeńskiej
-
4
ogórki kiszone
-
4
plastry sera żółtego
-
2
garści rukoli
-
1
mała czerwona cebula
-
1
mała biała cebula
-
8
łyżeczek keczupu
-
4
ząbki czosnku
-
2
jajka
-
4
łyżeczki masła
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Sałatę z rukolą opłukać i osuszyć. Pomidory umyć i pociąć w talarki. Ogórki kiszone pokroić wzdłuż w plasterki. Czerwoną cebulę pociąć w piórka. Białą cebulę drobno posiekać.
- Mięso przełożyć do miski. Wbić 2 jajka i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz białą cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Starannie wymieszać i uformować 4 burgery.
- Burgery smażyć na rozgrzanym ruszcie po 4 minuty z każdej strony. Bułki przeciąć na pół i zrumienić na grillu, po czym spodnią część posmarować masłem.
- Na bułkach rozprowadzić po 1 łyżeczce keczupu, po czym wyłożyć rukolę oraz po 2 plasterki szynki. Ułożyć burgera, a na nim plasterek sera żółtego.
- Na ser wyłożyć kolejno plasterki pomidora i ogórka kiszonego. Posmarować pozostałym keczupem i ułożyć czerwoną cebulę oraz sałatę. Przykryć wierzchem bułki. Burgery warto spiąć wykałaczką, by się nie rozpadły. Dla dekoracji można wbić dodatkowo mały ogórek kiszony.
Sprawdź też! Król sezonu grillowego, czyli Jego Wysokość BURGER
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy