2023-12-12
Kedgeree – orientalne śniadanie na ryżu
Co powiesz na nutę orientu na dzień dobry? Ten przepis sprawi, że śniadanie będzie niezapomniane. Rozpocznij dzień daniem pełnym smaku!
SKŁADNIKI
-
300
ml bulionu drobiowego
-
150
g wędzonej ryby
-
15
g masła
-
1
mała cebula
-
2
ząbki czosnku
-
1
kawałek imbiru (ok. 2 cm)
-
0.5
łyżeczki kminku
-
1
łyżeczka kardamonu
-
2
liście laurowe
-
1
łyżka przecieru pomidorowego
-
1
łyżeczka łagodnego curry w proszku
-
1
mały pęczek kolendry
-
70
g śmietany 30%
-
200
g ryżu basmati
-
2
jajka
-
50
g mrożonej brukselki lub groszku (opcjonalnie)
-
1
ćwiartka cytryny
-
szczypta garam masala
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę, czosnek oraz imbir obrać i pokroić w plasterki, po czym wrzucić na rozgrzane na patelni masło. Dodać kminek, kardamon oraz liście laurowe i całość podsmażać, mieszając, aż cebula się zeszkli.
- Kolendrę opłukać i drobno posiekać, po czym razem z curry oraz przecierem pomidorowym dołożyć do składników na patelni. Podgrzewać przez kilka minut.
- Następnie wlać bulion oraz śmietanę. Dokładnie wymieszać i całość doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i sos dusić jeszcze ok. 15 minut (powinien zredukować się o połowę). Doprawić przyprawą garam masala. Gotowy sos przecedzić przez sitko.
- Jajka ugotować na twardo. Ryż przepłukać, po czym przełożyć na patelnię i zalać wodą (powinna przykryć ryż na 1,5 cm). Zagotować na mocnym ogniu, a następnie zmniejszyć płomień do średniego i podgrzewać, co jakiś czas mieszając, aż ryż zmięknie i wchłonie cały płyn.
- Do ryżu dodać przygotowany wcześniej sos oraz mrożoną brukselkę lub groszek (opcjonalnie). Całość podgrzewać przez kilka minut. Na końcu doprawić do smaku i skropić sokiem z cytryny. Ryż podawać z ćwiartkami jajka oraz kawałkami wędzonej ryby.
Sprawdź też! 6 prostych pomysłów na śniadanie do łóżka. Zrób jej niespodziankę!
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy