• Awokado na toście - śniadanie do łóżka
2023-12-11

Awokado na toście z jajkiem i łososiem

  • 2 porcje
  • 20 minut

W czym tkwi magia awokado? To afrodyzjak, który pokochali już Aztekowie. Ten zielony owoc z wielką pestką posiada składniki odżywcze, które są istotne dla zdrowia seksualnego. Podaj jeszcze kieliszek prosecco i możesz pięknie rozpocząć dzień.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 1

    duże dojrzałe awokado

  • 0.5

    limonki

  • 4

    jajka

  • 4

    kromki pełnoziarnistego chleba

  • 4

    plastry wędzonego łososia

  • masło do smażenia

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kromki chleba zrumienić w tosterze lub na patelni.
  2. Na maśle usmażyć jajecznicę lub jajka sadzone (wg upodobań).
  3. Awokado obrać, przeciąć na pół i usunąć pestkę. Miąższ pokroić w plasterki. Następnie skropić je sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem.
  4. Na kromkach pieczywa ułożyć kawałki awokado, jajecznicę lub jajko sadzone oraz wędzonego łososia. Całość oprószyć solą i pieprzem.

Sprawdź też! Awokado – tłusty owoc szczęścia i miłości

(fot. depositphotos)





  • Do tostów można przygotować pastę. Awokado wystarczy zmiksować z 1 łyżką prażonych pestek dyni oraz 1/2 pęczka kolendry. Na końcu doprawić do smaku.
  • Tosty świetnie też smakują uzupełnione kilkoma plastrami smażonej kiełbasy chorizo.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.