Strefa luksusu

  • Jak jeść ostrygi?
2024-02-09

Jak jeść ostrygi jak prawdziwy koneser? Szybki przewodnik

Ostrygi już od wieków kuszą smakoszy na całym świecie. Cenione są za swój delikatny smak, lekko słonawą nutę oraz właściwości afrodyzjakalne. Od starożytnych Rzymian, przez francuskie dwory, aż po nowoczesne restauracje – ostrygi są synonimem luksusu. To naprawdę ciekawy świat smaków, więc jeśli chcesz go poznać bliżej, sprawdź, jak jeść ostrygi jak doświadczony smakosz!

Jak smakują ostrygi?

Wiemy, że niektórzy podchodzą do nich z wielkim dystansem, nazywając je morskim glutem bez wyrazu. Słyszeliśmy na własne uszy. Tak prawdopodobnie powiedzą Ci, którzy nie mieli okazji i być może ochoty ich spróbować.

Jak jeść ostrygi?

Ostrygi to bogaty świat smaków (fot. depositphotos).

Każda ostryga ma swój własny, niepowtarzalny smak i konsystencję, w zależności od tego, gdzie i jak jest hodowana oraz w jaki sposób jest zbierana itp. Niektóre są znane ze swojej subtelnej słodyczy i mocnego, słonego smaku, który może przypominać ogórki lub melony. Inne mają łagodniejszy smak i delikatniejszą konsystencję.

Jeśli nie mieszkasz w nadmorskiej miejscowości, gdzie można kupić świeże ostrygi prosto ze źródła, pierwsze doświadczenie z surowymi ostrygami powinno odbyć się w renomowanej restauracji lub barze serwującym owoce morza. Umożliwi to skosztowanie różnych ostryg, dzięki czemu będziesz mógł określić swoje preferencje. Większość kelnerów w restauracjach powie Ci, w jakim regionie złowiono Twoje ostrygi.

95% ostryg, które jemy, pochodzi z hodowli.

Jak jeść ostrygi?

Ostrygi należą do jednych z najsilniejszych afrodyzjaków (fot. depositphotos).

Jak kupować i przechowywać ostrygi?

Szukaj tych, które są sprzedawane na lodzie. Powinny być ciężkie i mieć zamknięte muszle – to znak, że są żywe. Unikaj ostryg z uszkodzonymi muszlami lub takich, które wydają się podejrzanie lekkie.

Ostrygi lubią zimno i wilgoć. W domu ostrygi należy przechowywać w najchłodniejszej części lodówki, najlepiej na płaskim talerzu, przykryte wilgotną ściereczką. Ważne, by nie zamykać ich w hermetycznym pojemniku ani nie zalewać wodą – muszą mieć dostęp do powietrza.

I pamiętaj, im szybciej je spożyjesz, tym lepiej.

Jak jeść ostrygi?

Niezależnie od tego, czy jesteś w nadmorskiej budce z owocami morza, czy w pięciogwiazdkowej restauracji, ostrygi wymagają jedzenia rękami. W przeciwieństwie do innych skorupiaków , w tym homarów i raków, ostrygi można (i należy!) jeść na surowo.

Jeśli po raz pierwszy jesz ostrygi, spróbuj ich bez dodatków, aby w pełni docenić ten smak. Kiedy go już zrozumiesz, możesz swobodnie „ubierać” ostrygę w sosy i przyprawy.

Jak jeść ostrygi?

Nigdy nie wylewaj płynu z ostrygi. Znajdziesz w nim wiele smaku (fot. depositphotos).

Typowymi dodatkami do ostryg są ćwiartki cytryny, ostry sos, sos ostrygowy, sos mignonette (mieszanka octu, szalotki i pieprzu) lub chrzan.

1. Oddziel ostrygę od muszli

Włóż nóż w zawias muszli i delikatnie nim poruszaj, aż się otworzy. Usuń wierzchnią część muszli, a ostrygę delikatnie poluzuj. Pamiętaj, by zachować sok ostrygowy – to esencja smaku. Jeśli ostryga została dobrze wyłuskana, powinna natychmiast unieść się w górę.

Jeśli zamówiłeś ostrygi w restauracji, tę część zrobi za Ciebie kucharz.

2. Przechyl i… siorb

Przechyl muszlę prosto do ust, pozwalając, aby mięso ostryg i płyn wślizgnęły się. Poświęć kilka chwil, aby delektować się smakiem, lekko przeżuwając ostrygi. Jeśli oczywiście masz ochotę, bo są one na tyle delikatne, że nie wymagają żucia i można je prostu przełknąć.

Zgodnie z większością zasad dobrego zachowania przy stole siorbanie jedzenia (jak i jedzenie rękami) jest zabronione. Ale w przypadku ostryg możemy zapomnieć o tych manierach 😉

3. Odłóż muszlę

Kiedy już skosztujesz ostrygi, odłóż muszlę przecięciem do dołu na lodzie lub talerzu, na którym została podana.

Ostrygi najlepiej smakują na surowo, z odrobiną cytryny lub cienkim plasterkiem szalotki. Ale jeśli lubicie eksperymentować, spróbujcie ostryg zapiekanych z parmezanem lub smażonych w chrupiącej panierce. Do tego kieliszek schłodzonego szampana lub białego wina i prawdziwa uczta gotowa.

Jak jeść ostrygi?

Świeże ostrygi z dressingiem (fot. depositphotos).

Jakie wino wybrać do ostryg?

Idealnym wyborem do ostryg będzie wino białe, szczególnie te o wysokiej kwasowości i mineralności, które doskonale komponują się z morską świeżością ostryg. Takie cechy ma m.in. chablis lub muscadet z doliny Loary w Francji – szukaj oznaczenia sur lie (wino dojrzewające na osadzie), bo te wina oferują subtelne bąbelki i świeżą kwasowość.

Świetnym wyborem będzie też sauvignon blanc, które cechuje się żywą kwasowością i aromatami, które kojarzą się z trawą cytrynową, zielonym jabłkiem lub agrestem. Wspaniale równoważy słonawość ostryg.

Oczywiście nie można zapomnieć o szampanie i winach musujących – ich orzeźwiające bąbelki i kwasowość doskonale sprawdzają się jako kontrapunkt dla kremowej tekstury ostryg.

Jak jeść ostrygi?

Ostrygi i wino – ten duet zawsze się sprawdza (fot. depositphotos)!

Ostrygi to nie tylko smakowity przysmak, ale też okazja do eksperymentowania i odkrywania nowych doznań kulinarnych. Organizacja domowej degustacji ostryg to też świetny sposób na spędzenie wieczoru z bliskimi. Podawajcie różne gatunki ostryg z różnymi sosami i dodatkami, by każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Nie zapomnijcie o odpowiednim winie!

Tomasz Lipiński

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.