Inspiracje

2023-10-09

Jak gotowanie wpływa na nasz nastrój?

Wielu z Was pewnie słyszało o muzykoterapii, dogoterapii, hipoterapii, dramaterapii… Wymieniać można by długo, bo współczesny świat oferuje nam mnogość zajęć, które mają pozytywnie wypłynąć na nasz nastrój i sprawić, że poczujemy się lepiej. Okazuje się, że w ostatnim czasie coraz popularniejsza jest kulinarna terapia. Zaleca się ją nie tylko osobom, które borykają się z poważnymi chorobami, jak depresja, ale też wszystkim tym, którzy po prostu potrzebują wyciszenia, relaksu i spokoju. To już potwierdzone, że gotowanie koi nasze nerwy i przywraca równowagę.

Poczucie wspólnoty

Gotowanie to doskonała okazja, by zadbać o kontakt z naszymi bliskimi i zbliżyć się do siebie. Wspólne krzątanie się po kuchni i siedzenie przy stole daje poczucie wspólnoty i bezpieczeństwa. To dla nas ważne, bo w końcu jesteśmy zwierzętami stadnymi. Samotność nam nie służy, nawet podczas jedzenia. Z rodziną, z przyjaciółmi lub tylko we dwoje – gotowanie zawsze sprzyja dobrej komunikacji, może być świetną zabawą, mile spędzonym czasem,  pomóc otworzyć się i rozmawiać również na tematy trudne. Mówiąc w skrócie, łączy w sobie wszystko to, co może poprawić nasze samopoczucie.

Jak gotowanie poprawia nam nastrój

Gotowanie to doskonała okazja, by zadbać o kontakt z naszymi bliskimi i zbliżyć się do siebie (fot. Becca Tapert/Unsplash).

Kreatywność

Mało się o tym mówi, ale gotowanie to także działanie twórcze, tak samo jak malowanie lub pisanie. Uruchamia naszą wyobraźnię – łączymy smaki i aromaty. Po prostu coś tworzymy! Badania z zakresu psychologii wykazały, że kreatywność poprawia nasz nastrój, daje poczucie wzmocnienia i odwraca uwagę od niepokojących myśli. Wyszukiwanie nowych przepisów, udoskonalanie i zmienianie już tych znanych, próbowanie nowych składników, eksperymentowanie, odkrywanie… To wszystko działa na nasz umysł kojąco, redukuje stres. Im więcej będziesz gotować, tym szybciej możesz odnaleźć w tym spokój.

Jak gotowanie poprawia nasz nastrój

Wyszukiwanie nowych przepisów, udoskonalanie i zmienianie już tych znanych uruchamia naszą kreatywność (fot. Jeff Sheldon/Unsplash).

W zdrowym ciele zdrowy duch

Już dawno dowiedziono, że na nasze samopoczucie wpływa zbilansowana dieta. Gotowanie w domu umożliwia przejęcie całkowitej kontroli nad tym, co jemy. Możesz wybrać mniej kaloryczne składniki, o dobrym składzie i sprawdzonym pochodzeniu. Warto sięgać też po produkty wysokobiałkowe, jak łosoś, które zwiększają produkcję serotoniny w naszym organizmie, uważaną za stabilizator nastroju. Co więcej, w 2014 roku przeprowadzono badanie, które wykazało, że osoby, które jadły domowy obiad 6-7 razy w tygodniu, spożywały o wiele mniej kalorii i niezdrowych tłuszczy. A to żadna tajemnica, że gdy nasze ciało czuje się lepiej, nasz umysł lepiej pracuje.

Jak gotowanie poprawia nasz nastrój

Okazuje się, że gdy gotujemy w domu, łatwiej zadbać nam o dobrze zbilansowaną dietę (fot. Mariana Medvedeva/Unsplash).

Spełnienie

Myśląc o gotowaniu, często odbieramy je jako obowiązek i to w dodatku przykry. Muszę, a nie chcę. Z drugiej strony jednak jest sporo grupa ludzi, która uważa to za bardzo satysfakcjonujące zajęcie. Co więcej, krojenie, miksowanie, mieszanie, doprawianie – skupiamy się na tym, co jest tu i teraz. Gotowanie wymaga naszej uwagi, zwolnienia tempa i oderwania się od stresów dnia codziennego. Obserwowanie, jak składniki łączą się, tworząc coś nowego, zdrowego i pysznego, czym za chwilę poczęstujemy najbliższych, daje dużo przyjemności. Dobry obiad to cel sam w sobie, a gdy go osiągniemy, zbierając pochwały za pyszny posiłek, wpływa na duży wzrost poczucia własnej wartości.

Gotowanie poprawia nam humor

Gotowanie wymaga naszej uwagi, zwolnienia tempa i oderwania się od stresów dnia codziennego (fot. Conscious Design/Unsplash).

Zuza Milewska








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.