2025-03-20
Jajka faszerowane z kandyzowanym bekonem z bourbonem
Kremowe nadzienie, chrupiący kandyzowany bekon i nutka bourbona – idealna przekąska nie tylko na Wielkanoc!
SKŁADNIKI
Kandyzowany bekon:
- 2
łyżki brązowego cukru
- 1
łyżeczka musztardy dijon
- 0.5
łyżeczki syropu klonowego
szczypta soli
- 2
łyżeczki bourbona
- 4
grubsze plastry bekonu
Jajka faszerowane:
- 12
dużych jajek ugotowanych na twardo
- 180
g majonezu
- 1
łyżka syropu klonowego
- 1
łyżka musztardy dijon
mielona słodka lub ostra papryka
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotować bekon: piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. W niewielkiej miseczce połączyć brązowy cukier, musztardę, syrop klonowy, bourbon i sól.
- Plastry bekonu obtoczyć w przygotowanej glazurze i ułożyć na blaszce wyścielonej pergaminem. Piec przez 20-25 minut, aż staną się chrupiące. Odstawić do ostygnięcia.
- Ugotowane jajka przeciąć na pół i wydrążyć żółtka. Następnie rozgnieść je dokładnie widelcem i dobrze wymieszać z majonezem, syropem klonowym i musztardą. Masa powinna być gładka. Na koniec doprawić ją solą i pieprzem.
- Skarmelizowany bekon bardzo drobno posiekać i starannie połączyć z farszem. Połówki jajek nadziewać przygotowaną masą, używając łyżeczki lub rękawa cukierniczego. Jajka posypać mieloną papryką. Przechowywać w lodówce do podania.
Sprawdź także! Bekon w glazurze rumowo-pomarańczowej
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy