• Przystawka do wina
2023-09-02

„Grzanki” z bakłażana z kozim serem

  • 2 porcje
  • 15 minut
  • 10 minut
  • bez mięsa

To prosty przepis na bakłażana, który może znaleźć się na Twoim stole w mniej niż 30 minut! Świetna przekąska do kieliszka czerwonego wina.

SKŁADNIKI
  • 1

    duży bakłażan

  • 60

    ml oliwy z oliwek

  • 80

    g sera koziego

  • 40

    g orzechów włoskich

  • 1

    natka pietruszki

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Bakłażan umyć i pokroić w plastry o grubości ok. 1,5 cm, po czym oprószyć solą i przełożyć na sitko. Odstawić na 1 godzinę.
  2. Orzechy włoskie drobno posiekać i wymieszać z serem kozim. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  3. Plastry bakłażana opłukać z soli i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Piekarnik rozgrzać do temp. 200ºC. Blaszkę wyścielić pergaminem.
  4. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Plastry bakłażana smażyć partiami na średnim ogniu ok. 3 minuty z każdej strony.
  5. Na blaszce ułożyć połowę plastrów bakłażana i oprószyć delikatnie solą oraz pieprzem, po czym posmarować połową serowo-orzechowego kremu.
  6. Na krem wyłożyć pozostałe plastry bakłażanów oraz oprószyć solą oraz pieprzem.
  7. Wierzch posmarować resztą masy serowej. Całość skropić odrobiną oliwy z oliwek.
  8. Bakłażany wstawić do gorącego piekarnika i piec na złoty kolor ok. 10 minut. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki.

Sprawdź też! Przekąski do wina. 8 przepisów na wieczór z przyjaciółmi

(fot. depositphotos)





TO PASUJE

Sangiovese

Wina z tego szczepu są niezbyt ciężkie, soczyste, owocowe – szczególnie wyczuwalne są nuty wiśni i czereśni. Charakteryzuje je również dość wysoka kwasowość, dlatego opisywane są często jako wina żywe.

Sangiovese to genialne wino, ponieważ pasuje do szerokiej palety dań. Szukając czegoś do naszych bakłażanów, warto rozejrzeć się za Chianti DOCG.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.