• karmelizowane gruszki z jogurtem
2024-01-29

Gruszki na rumie z jogurtem greckim

  • 2 porcje
  • 15 minut
  • na rumie

Szczypta słodkości z rana? Niektóre poranki wymagają zupełnie innej oprawy. Skusicie się?

SKŁADNIKI
  • 1

    duża dojrzała gruszka

  • 2

    łyżki masła

  • 2

    łyżki brązowego cukru

  • 2

    łyżki ciemnego rumu

  • 2

    szklanki jogurtu greckiego

  • granola do podania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Gruszki dokładnie opłukać, osuszyć i pokroić wzdłuż w cienkie plasterki.
  2. Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło. Następnie wrzucić plasterki gruszki i smażyć przez 2 minuty, aż lekko zmiękną.
  3. Owoce równomiernie posypać cukrem i smażyć przez kolejne 3-4 minuty, mieszając co jakiś czas.
  4. Gruszki podlać rumem i wymieszać. Podgrzewać jeszcze przez 2-3 minuty, aż alkohol odparuje, a owoce pokryją się lepkim sosem. Odstawić do lekkiego ostygnięcia.
  5. Do miseczek przełożyć jogurt grecki, a na nim ułożyć pasterki gruszek. Na końcu posypać ulubioną granolą.

Sprawdź też! 6 prostych pomysłów na śniadanie do łóżka. Zrób jej niespodziankę!

(fot. depositphotos)





Tagi rum, śniadanie




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.