2024-01-29
Gruszki na rumie z jogurtem greckim
Szczypta słodkości z rana? Niektóre poranki wymagają zupełnie innej oprawy. Skusicie się?
SKŁADNIKI
-
1
duża dojrzała gruszka
-
2
łyżki masła
-
2
łyżki brązowego cukru
-
2
łyżki ciemnego rumu
-
2
szklanki jogurtu greckiego
-
granola do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Gruszki dokładnie opłukać, osuszyć i pokroić wzdłuż w cienkie plasterki.
- Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło. Następnie wrzucić plasterki gruszki i smażyć przez 2 minuty, aż lekko zmiękną.
- Owoce równomiernie posypać cukrem i smażyć przez kolejne 3-4 minuty, mieszając co jakiś czas.
- Gruszki podlać rumem i wymieszać. Podgrzewać jeszcze przez 2-3 minuty, aż alkohol odparuje, a owoce pokryją się lepkim sosem. Odstawić do lekkiego ostygnięcia.
- Do miseczek przełożyć jogurt grecki, a na nim ułożyć pasterki gruszek. Na końcu posypać ulubioną granolą.
Sprawdź też! 6 prostych pomysłów na śniadanie do łóżka. Zrób jej niespodziankę!
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy