2024-12-03
Grochowa z torfową whisky
Grochówki w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś. Oto tradycyjna polska zupa ze szkockim akcentem, który dodaje jej elegancji.
SKŁADNIKI
- 300
g grochu łuskanego
- 2
l wody
- 400
g wędzonego boczku lub żeberek
- 1
duża cebula
- 1
marchewka
- 1
łyżeczka suszonego tymianku
- 1
łyżeczka suszonego majeranku
- 1
liść laurowy
- 4
ziarenka ziela angielskiego
- 4
ziarenka czarnego pieprzu
- 2
łyżki whisky torfowej
sól, pieprz
- 1
łyżka oliwy z oliwek
Dodatkowo:
kilka plastrów wędzonego boczku
PRZYGOTOWANIE:
- Wędzony boczek lub żeberka zalać wodą, po czym dodać liść laurowy oraz ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Gotować przez 30-40 minut na małym ogniu, aż powstanie aromatyczny wywar. Mięso wyjąć.
- Do wywaru wsypać groch i gotować ok. 15 minut. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie.
- Do wywaru z grochem dołożyć marchewkę z cebulą oraz majeranek i tymianek. Całość gotować, aż groch będzie bardzo miękki.
- Na koniec do grochówki wlać whisky torfową i zupę doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- Na suchej patelni zrumienić plastry boczku, połamać na mniejsze kawałki i posypać nimi zupę. Podawać ze świeżym pieczywem.
Sprawdź też! 12 dobrych i niedrogich whisky, które warto mieć w swoim barku
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy