2024-12-03
Grochowa z torfową whisky
Grochówki w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś. Oto tradycyjna polska zupa ze szkockim akcentem, który dodaje jej elegancji.
SKŁADNIKI
-
300
g grochu łuskanego
-
2
l wody
-
400
g wędzonego boczku lub żeberek
-
1
duża cebula
-
1
marchewka
-
1
łyżeczka suszonego tymianku
-
1
łyżeczka suszonego majeranku
-
1
liść laurowy
-
4
ziarenka ziela angielskiego
-
4
ziarenka czarnego pieprzu
-
2
łyżki whisky torfowej
-
sól, pieprz
-
1
łyżka oliwy z oliwek
-
Dodatkowo:
-
kilka plastrów wędzonego boczku
PRZYGOTOWANIE:
- Wędzony boczek lub żeberka zalać wodą, po czym dodać liść laurowy oraz ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Gotować przez 30-40 minut na małym ogniu, aż powstanie aromatyczny wywar. Mięso wyjąć.
- Do wywaru wsypać groch i gotować ok. 15 minut. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie.
- Do wywaru z grochem dołożyć marchewkę z cebulą oraz majeranek i tymianek. Całość gotować, aż groch będzie bardzo miękki.
- Na koniec do grochówki wlać whisky torfową i zupę doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- Na suchej patelni zrumienić plastry boczku, połamać na mniejsze kawałki i posypać nimi zupę. Podawać ze świeżym pieczywem.
Sprawdź też! 12 dobrych i niedrogich whisky, które warto mieć w swoim barku
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy