2024-04-08
Grillowane dzwonka łososia z rumem
Aromatyczna, soczysta ryba prosto ze skwierczącego rusztu! Pycha. A smaku jej dodaje charakterny rum!
SKŁADNIKI
-
2
dzwonka łososia
-
50
ml syropu klonowego
-
60
ml rumu
-
1
łyżka masła
-
2
łyżeczki mielonego imbiru
-
1
łyżeczka soli morskiej
-
0.5
łyżeczki czarnego pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
- Rum wymieszać z syropem klonowym, imbirem, świeżo mieloną solą oraz pieprzem.
- Dzwonka łososia posmarować przygotowaną marynatą, przykryć i wstawić na 4 godziny do lodówki.
- Rybę wyjąć z marynaty. Pozostałą w naczyniu zalewę przelać do rondelka. Dodać masło i całość gotować na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Odstawić.
- Dzwonka łososia ułożyć na tacce do grilla i wyłożyć na rozgrzany ruszt. Smażyć przez 3-4 minuty, aż ryba zacznie się rumienić.
- Łososia ostrożnie odwrócić na drugą stronę i dalej grillować na złoty kolor, smarując wierzch zredukowanym sosem na rumie. Dzwonka można podawać z grillowanymi warzywami.
Sprawdź też! Jakie wino do ryby? Najlepsze połączenia!
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy