2023-01-25
Golonka indycza pieczona w ciemnym piwie
Konkret na talerzu! Polecamy szczególnie, gdy szykuje się spotkanie w męskim gronie!
SKŁADNIKI
-
6
golonek indyczych ze skórą
-
8
łyżek oleju rzepakowego
-
8
łyżek sosu sojowego
-
4
łyżeczki ziół prowansalskich
-
4
łyżeczki słodkiej papryki w proszku
-
8
ząbków czosnku
-
800
ml ciemnego piwa typu porter
-
6
cebul
-
5
ziaren ziela angielskiego
-
5
liści laurowych
-
0.5
łyżeczki pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotować marynatę: olej połączyć z sosem sojowym, ziołami prowansalskimi, słodką papryką, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Golonki opłukać i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego, po czym natrzeć przygotowaną marynatą i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Mięso przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Cebule obrać, pokroić w ćwiartki i wrzucić do golonek, po czym mięso podlać piwem. Dołożyć ziele angielskie oraz liście laurowe.
- Golonki wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 60 minut pod przykryciem, od czasu do czasu podlewając płynem z dna naczynia.
- Mięso odkryć i piec jeszcze ok. 30 minut, aż się ładnie zrumieni. Można podawać z pieczonymi ziemniakami lub frytkami i musztardą.
Sprawdź też! Irlandzki gulasz na ciemnym piwie
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy