• Steki z karkówki marynowane w glazurze whisky
2023-01-26

Steki z karkówki

  • 6 porcji
  • 35 minut + oczekiwanie
  • 10 minut
  • na whisky
  • na ostro

Można je przygotowywać przez cały rok – zimą w piekarniku, a latem na przyjemnie skwierczącym ruszcie. Za smak odpowiada aromatyczna glazura na whisky.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 6
  • 1

    kg chudej karkówki wieprzowej

  • 1

    opakowanie przyprawy do grilla

  • 100

    ml whisky

  • 100

    ml pikantnego keczupu

  • 100

    g cukru trzcinowego

  • 3

    ząbki czosnku

  • 1

    szalotka

  • 1

    papryczka chili

  • 50

    ml oliwy z oliwek

  • 100

    ml octu balsamicznego

  • 1

    łyżka sosu sojowego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Karkówkę pokroić w steki o grubości ok. 1,5 cm, po czym natrzeć przyprawą do grilla i odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Papryczkę chili i cebulę drobno posiekać.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i zeszklić na niej cebulę. Wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chili. Smażyć przez 2 minuty.
  3. Do składników na patelni wsypać cukier trzcinowy i podsmażać, aż się skarmelizuje. Następnie dołożyć ocet balsamiczny oraz sos sojowy. Gotować na dużym ogniu ok. 5 minut, po czym dodać keczup i whisky. Całość dusić, aż sos zgęstnieje. Ostudzić.
  4. Steki z karkówki włożyć do przygotowanej glazury z whisky i wstawić do lodówki na całą noc.
  5. Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Mięso wyjąć z glazury i ułożyć na dobrze rozgrzanej patelni (np. grillowej). Smażyć po 3 minuty z każdej strony, po czym przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  6. Wierzch steków posmarować glazurą whisky i piec ok. 5 minut. Po tym czasie mięso odwrócić na drugą stronę, posmarować glazurą i piec przez kolejne 5 minut.
  7. W sezonie letnim steki można też przygotować na ruszcie – należy je grillować ok. 20 minut na tacce, odwracając je co jakiś czas i smarując glazurą whisky.

Sprawdź też! 8 pomysłów na sos do mięs z grilla

(fot. depositphotos)





Tagi grill ,whisky




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.