2023-03-05
Gnocchi w kremowym sosie na wódce
Perfekcyjny i błyskawiczny obiad. Gnocchi gotują się bezpośrednio w pomidorowym sosie, co oznacza mniej pracy dla Ciebie.
SKŁADNIKI
-
1
opakowanie gnocchi (ok. 500 g)
-
2
łyżki oliwy z oliwek
-
1
szalotka
-
2
ząbki czosnku
-
1
łyżka koncentratu pomidorowego
-
0.5
łyżeczki płatków czerwonej papryki
-
2
łyżki wódki
-
1
szklanka passaty pomidorowej
-
0.5
szklanki wody
-
100
g śmietany 30%
-
starty parmezan do posypania
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Szalotkę drobno pokroić i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażać ok. 1 minuty.
- Do cebuli dołożyć płatki papryki oraz koncentrat pomidorowy i, mieszając, podgrzewać na średnim ogniu ok. 2 minut.
- Następnie wlać wódkę i składniki dusić, aż połowa alkoholu odparuje. Dodać passatę oraz wodę i podgrzewać na małym ogniu, aż sos zacznie delikatnie bulgotać.
- Do sosu wrzucić gnocchi i gotować, co jakiś czas mieszając, ok. 5 minut, aż kluski będą miękkie.
- Następnie wlać śmietanę i całość podgrzewać, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku. Gnocchi przełożyć na talerze i podawać posypane startym parmezanem. Danie można ozdobić listkami bazylii.
Sprawdź też! Czy warto wnieść alkohol do kuchni? Gotowanie z procentami
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy