2022-07-29
Gazpacho à la Krwawa Mary
Lubicie eksperymenty w kuchni? Mamy dla Was coś wyjątkowego! Chłodnik z wódką inspirowany popularnym drinkiem Krwawa Mary.
SKŁADNIKI
-
1
czerwona papryka
-
500
g dojrzałych pomidorów
-
1
mały ogórek
-
1
ząbek czosnku
-
3
łyżki octu winnego
-
2
łyżki oliwy z oliwek + do polania gazpacho
-
0.5
łyżeczki cukru
-
75
ml wódki
-
2
łyżeczki sosu tabasco
-
2
łyżki sosu Worcestershire
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Ogórek obrać i razem z papryką pokroić w kostkę. Z pomidorów usunąć skórkę, po czym pociąć na mniejsze kawałki.
- Do misy blendera wrzucić paprykę i zmiksować na pastę, po czym dołożyć obrany ząbek czosnku, pomidory oraz ogórek.
- Następnie dolać ocet, oliwę, wódkę oraz sos tabasco i Worcestershire. Całość zmiksować na gładki krem.
- Gazpacho doprawić do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
- Chłodnik przelać do miseczek i wierzch polać niewielką ilością oliwy. Gazpacho można też podawać udekorowane ćwiartką cytryny i łodygą selera.
Sprawdź też! Ogień w sypialni! Poznaj rozgrzewające właściwości chili
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy