• galaretka na winie z owocami
2024-01-26

Galaretka na winie musującym z malinami

  • 2 porcje
  • 15 minut + oczekiwanie
  • na winie

Czy wiecie, że malina to prawdziwy afrodyzjak? Ta niepozorna galaretka to idealny deser dla zakochanych! W końcu miłość też dodaje słodyczy naszemu życiu!

SKŁADNIKI
  • 200

    ml różowego wina musującego

  • 3

    listki żelatyny

  • 100

    ml soku malinowego

  • 250

    g malin

  • 75

    ml syropu z kwiatu bzu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Maliny przebrać, opłukać i dobrze osuszyć, po czym rozłożyć do dwóch szklanek lub pucharków deserowych. Część owoców zostawić do dekoracji.
  2. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody i odstawić na kilka minut, żeby napęczniała. Następnie żelatynę odsączyć, przełożyć do rondelka i zalać syropem z kwiatu bzu.
  3. Żelatynę podgrzewać na bardzo małym ogniu, stale mieszając, aż się całkowicie się rozpuści (żelatynę można też rozpuścić w kąpieli wodnej). Żelatynę odstawić na 10 minut, by nieco przestygła, po czym stopniowo dodawać sok malinowy oraz wino.
  4. Przygotowaną mieszanką zalać maliny. Desery wstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekorować malinami. Galaretkę można też ozdobić bitą śmietaną lub podawać z czekoladowymi pralinkami, które świetnie pasują tych słodkich smaków.

Sprawdź też! W malinowym chruśniaku, czyli miłosna siła maliny

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.