2024-01-26
Galaretka na winie musującym z malinami
Czy wiecie, że malina to prawdziwy afrodyzjak? Ta niepozorna galaretka to idealny deser dla zakochanych! W końcu miłość też dodaje słodyczy naszemu życiu!
SKŁADNIKI
-
200
ml różowego wina musującego
-
3
listki żelatyny
-
100
ml soku malinowego
-
250
g malin
-
75
ml syropu z kwiatu bzu
PRZYGOTOWANIE:
- Maliny przebrać, opłukać i dobrze osuszyć, po czym rozłożyć do dwóch szklanek lub pucharków deserowych. Część owoców zostawić do dekoracji.
- Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody i odstawić na kilka minut, żeby napęczniała. Następnie żelatynę odsączyć, przełożyć do rondelka i zalać syropem z kwiatu bzu.
- Żelatynę podgrzewać na bardzo małym ogniu, stale mieszając, aż się całkowicie się rozpuści (żelatynę można też rozpuścić w kąpieli wodnej). Żelatynę odstawić na 10 minut, by nieco przestygła, po czym stopniowo dodawać sok malinowy oraz wino.
- Przygotowaną mieszanką zalać maliny. Desery wstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekorować malinami. Galaretkę można też ozdobić bitą śmietaną lub podawać z czekoladowymi pralinkami, które świetnie pasują tych słodkich smaków.
Sprawdź też! W malinowym chruśniaku, czyli miłosna siła maliny
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy