• Słodkie wafle z kremem kakaowym na rumie
2024-01-31

Wafle z kremem kakaowo-rumowym

  • 10 porcji
  • 20 minut + oczekiwanie
  • z rumem

Deser, który wymaga minimalnego nakładu sił, ale w smaku nie ma sobie równych! Ten rumowy krem rozpływa się w ustach!

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 10
  • 200

    g masa

  • 120

    ml mleka

  • 60

    ml ciemnego rumu

  • 1

    szklanka cukru trzcinowego

  • 3

    łyżki kakao

  • 2.5

    szklanki mleka w proszku

  • 1

    szklanka posiekanych orzechów

  • 3

    wafle

PRZYGOTOWANIE:

  1. Masło przełożyć do rondelka. Wlać mleko oraz rum, po czym wsypać cukier i kakao. Całość podgrzać, stale mieszając, aż składniki dobrze się połączą. Wrzucić orzechy i masę zagotować.
  2. Masę zdjąć z ognia i dokładnie połączyć z mlekiem w proszku (gdyby masa była zbyt rzadka, dodać jeszcze odrobinę mleka w proszku). Lekko ostudzić.
  3. Wafle przełożyć przygotowaną masą, po czym obciążyć i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Sprawdź też! Słodka chwila we dwoje. Najlepsze desery z czekoladą

(fot. depositphotos)





Tagi deser ,rum




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.