• Duszony kurczak w cydrze - danie kuchni francuskiej.
2024-05-08

Francuska „zapiekanka” z porem na cydrze

  • 4 porcje
  • 30 minut
  • 80 minut
  • na cydrze

Udka z kurczaka powoli duszone w cydrze z porem. To danie nakarmi Waszą duszę!

SKŁADNIKI
  • 1

    kg udek kurczaka

  • 2

    łyżki oleju

  • 4

    szalotki

  • 1

    łodyga selera naciowego

  • 1

    por

  • 5

    gałązek tymianku

  • 2

    ząbki czosnku

  • 100

    g wędzonego boczku

  • 2

    łyżki brandy lub whisky

  • 2

    łyżki mąki pszennej

  • 90

    ml bulionu drobiowego

  • 1.5

    szklanki wytrawnego cydru jabłkowego

  • 0.5

    szklanki śmietany 30%

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Szalotkę drobno posiekać. Por umyć i pokroić na kawałki o długości ok. 5 cm. Seler naciowy pociąć w plasterki.
  2. Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Boczek pokroić w małą kostkę i zrumienić na suchej patelni.
  3. Udka osuszyć ręcznikiem papierowym i oprószyć solą oraz pieprzem, po czym zrumienić na oleju na patelni. Mięso zdjąć z patelni.
  4. Na tłuszcz po smażeniu mięsa wrzucić pokrojone szalotki oraz seler naciowy. Smażyć przez kilka minut, aż zmiękną. Następnie wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażać.
  5. Składniki podlać brandy lub whisky i wymieszać, zeskrobując dno patelni drewnianą szpatułką. Podgrzewać, aż alkohol odparuje.
  6. Zawartość patelni oprószyć mąką i dokładnie połączyć, po czym całość zalać bulionem i mieszać, aż powstanie gęsty sos. Następnie wlać cydr i dokładnie wymieszać.
  7. Sos przelać do naczynia żaroodpornego i włożyć do niego usmażone wcześniej udka oraz boczek. Wstawić do piekarnika i piec pod przykryciem ok. 30 minut.
  8. Po tym czasie naczynie odkryć i kurczaka piec przez kolejne 30 minut. Następnie wmieszać śmietanę 30% , a na wierzchu ułożyć kawałki pora oraz gałązki tymianku. Piec jeszcze 20 minut (bez przykrycia). Danie można podawać z pieczonymi ziemniakami lub usmażonymi cząstkami jabłek.

Sprawdź też! Cydr wraca do łask! Wszystko, co chcesz o nim wiedzieć

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.