2022-11-30
Filety mignon w sosie musztardowym
Delikatna wołowina w aromatycznym sosie na winie z francuską musztardą. To połączenie jest wprost stworzone na kolację we dwoje.
SKŁADNIKI
- 2
filety mignon
- 130
ml słodkiego wina czerwonego
- 130
ml bulionu wołowego
- 1
łyżka musztardy dijon
- 3
szalotki
- 2
łyżki śmietany 30%
sól, pieprz
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Szalotki obrać i posiekać w małą kostkę. Mięso oprószyć z obu stron solą oraz pieprzem.
- Rozgrzaną patelnię posmarować cienką warstwą oleju, po czym ułożyć mięso. Filety smażyć po 3-4 minuty z każdej strony, a następnie odłożyć je na talerz i przykryć, by zachowały ciepło.
- Na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu zeszklić szalotki, po czym zalać je winem. Podgrzewać, aż alkohol prawie odparuje.
- Następnie wlać bulion i podgrzewać, mieszając, aż połowa płynu się zredukuje. Dodać śmietanę i sos dusić na małym ogniu, aż zgęstnieje.
- Patelnię z sosem zdjąć z ognia. Dołożyć musztardę dijon i dokładnie wymieszać. Na końcu doprawić do smaku.
- Filety mignon przełożyć na talerze i polać przygotowanym sosem. Można podawać z podsmażonymi ziemniakami z tymiankiem.
Sprawdź też! 6 pomysłów na randkę w domu
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy