2022-06-01
Faszerowane papryki po grecku
Czerwone papryki nadziewane mięsem mielonym z dodatkiem sosu pomidorowego z Metaxą.
SKŁADNIKI
-
2
duże czerwone papryki
-
50
g ryżu
-
250
g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
-
0.5
cebuli
-
2
ząbki czosnku
-
70
g greckiego sera feta
-
1
łyżka suszonego oregano
-
1
łyżka koncentratu pomidorowego
-
2
łyżki Metaxy
-
1
szklanka wywaru warzywnego
-
0.5
natki pietruszki
-
sól, pieprz
-
oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
- Ryż wrzucić do osolonego wrzątku i gotować ok. 15 minut. Papryki opłukać, odciąć wierzchy i wydrążyć gniazda nasienne. Każdą z nich oprószyć w środku solą, pieprzem oraz oregano.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 200ºC (termoobieg). Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na oliwie, po czym dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso. Smażyć na złoty kolor.
- Mięso połączyć z osączonym ryżem oraz pokruszoną fetą. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- Papryki wypełnić przygotowanym farszem i przykryć odciętymi wcześniej wierzchami, po czym przełożyć do niedużego naczynia żaroodpornego. Warzywa podlać wywarem i wstawić do piekarnika. Piec przez 40 minut (w razie potrzeby papryki podlewać odrobiną wywaru lub wody).
- Upieczone papryki wyłożyć na talerze. Powstały podczas pieczenia sos przelać do rondelka i dołożyć koncentrat pomidorowy. Podgrzewać do zgęstnienia, po czym wlać Metaxę i doprawić solą oraz pieprzem. Dołożyć posiekaną natkę pietruszki. Sos podawać jako dodatek do papryk.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy