2022-06-01
Faszerowane papryki po grecku
Czerwone papryki nadziewane mięsem mielonym z dodatkiem sosu pomidorowego z Metaxą.
SKŁADNIKI
- 2duże czerwone papryki 
- 50g ryżu 
- 250g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 
- 0.5cebuli 
- 2ząbki czosnku 
- 70g greckiego sera feta 
- 1łyżka suszonego oregano 
- 1łyżka koncentratu pomidorowego 
- 2łyżki Metaxy 
- 1szklanka wywaru warzywnego 
- 0.5natki pietruszki 
- sól, pieprz 
- oliwa z oliwek 
PRZYGOTOWANIE:
- Ryż wrzucić do osolonego wrzątku i gotować ok. 15 minut. Papryki opłukać, odciąć wierzchy i wydrążyć gniazda nasienne. Każdą z nich oprószyć w środku solą, pieprzem oraz oregano.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 200ºC (termoobieg). Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na oliwie, po czym dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso. Smażyć na złoty kolor.
- Mięso połączyć z osączonym ryżem oraz pokruszoną fetą. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- Papryki wypełnić przygotowanym farszem i przykryć odciętymi wcześniej wierzchami, po czym przełożyć do niedużego naczynia żaroodpornego. Warzywa podlać wywarem i wstawić do piekarnika. Piec przez 40 minut (w razie potrzeby papryki podlewać odrobiną wywaru lub wody).
- Upieczone papryki wyłożyć na talerze. Powstały podczas pieczenia sos przelać do rondelka i dołożyć koncentrat pomidorowy. Podgrzewać do zgęstnienia, po czym wlać Metaxę i doprawić solą oraz pieprzem. Dołożyć posiekaną natkę pietruszki. Sos podawać jako dodatek do papryk.
 
 
 
KOMENTARZE
 Obserwuj
0 komentarzy











 
            