2022-07-08
Dutch Baby, czyli naleśnik z piekarnika
I Ty możesz zostać prawdziwym królem weekendowych śniadań, a to dzięki puszystemu naleśnikowi z chrupiącą skórką! W ten ekspresowy sposób zapewnisz ukochanej słodkie rozpoczęcie dnia.
SKŁADNIKI
-
1
szklanka mleka
-
1
szklanka mąki pszennej
-
4
jajka
-
3
łyżki cukru trzcinowego
-
0.5
łyżeczki soli
-
2
łyżeczki oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
Uwaga! Mleko oraz jajka trzeba wyjąć wcześniej z lodówki. Te składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C, po czym włożyć do niego 2 naczynia żaroodporne o średnicy ok. 20 cm, by się nagrzały.
- Mleko starannie rozkłócić z jajkami. Następnie wsypać mąkę przesianą z solą oraz cukier. Całość wymieszać, aby nie było grudek (ciasto powinno mieć lejącą konsystencję).
- Naczynia żaroodporne wyjąć z piekarnika i ostrożnie posmarować je oliwą, uważając, by się nie poparzyć. Do każdego z nich wlać równą porcję ciasta naleśnikowego i wstawić z powrotem do piecyka. Piec ok. 20 minut.
Sprawdź też! Jak przygotować idealne śniadanie do łóżka?
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy