2023-08-03
Domowe sezamki z nutą whisky
Kto jest fanem klasycznych batoników z sezamem? Tym razem mamy wersję tylko dla dorosłych!
SKŁADNIKI
-
250
g sezamu
-
3
łyżeczki płynnego miodu
-
200
g cukru
-
1
łyżka whisky
-
1
łyżeczka masła
PRZYGOTOWANIE:
- Blachę do pieczenia wyścielić papierem do pieczenia. Sezam przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, po czym prażyć przez kilka minut, mieszając, na złoty kolor. Należy uważać, by ziarna się nie przypaliły.
- Do garnka z grubym dnem wsypać cukier i wlać miód. Całość podgrzewać na niewielkim płomieniu, stale mieszając, do połączenia składników (cukier powinien całkowicie się rozpuścić).
- Garnek zdjąć z ognia, po czym dołożyć masło oraz whisky. Całość energicznie wymieszać. Następnie wsypać jeszcze ciepły sezam i starannie połączyć.
- Masę sezamową od razu przełożyć na blachę i równomiernie rozsmarować za pomocą szerokiego noża. Odstawić do całkowitego zastygnięcia. Na końcu całość pokroić na równej wielkości batoniki.
Sprawdź też! 7 pomysłów na ekspresowe słodkości bez pieczenia
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy