2023-03-03
Dip serowy na piwie do przekąsek
Ciepły, kremowy, o bogatym smaku – to zdecydowanie król wśród wszystkich dipów!
SKŁADNIKI
- 50
g masła
- 30
g mąki pszennej
- 1
szklanka mleka 3,2%
- 160
ml piwa pszenicznego
- 2
łyżeczki sosu Worcestershire
- 0.5
łyżeczki musztardy dijon
- 1
łyżeczka czosnku granulowanego
- 0.5
łyżeczki cebuli granulowanej
- 0.5
łyżeczki słodkiej wędzonej papryki w proszku
- 0.5
łyżeczki soli
- 1.5
szklanki startego sera typu cheddar
- 0.5
szklanki startego wędzonego sera żółtego (np. gouda)
PRZYGOTOWANIE:
- W rondelku rozpuścić masło, po czym wsypać mąkę. Podgrzewać na średnim ogniu ok. 1 minuty, mieszając, aż powstanie gęsta pasta.
- Stale mieszając, powoli wlewać mleko. Podgrzewać, aż płyn lekko zgęstnieje.
- Zmniejszyć ogień pod rondelkiem. Dodać piwo, sos Worcestershire, musztardę, granulowany czosnek i cebulę, wędzoną paprykę, sól oraz starte sery. Podgrzewać, aż sery dokładnie się rozpuszczą.
- Dip przelać do miseczki. Podawać na ciepło do przekąsek, np. nachosów lub precelków.
Sprawdź też! 10 idealnych przekąsek do piwa
(fot. depositphotos)
- Resztki dipu można przechowywać w lodówce. Przed podaniem należy go podgrzać w kuchence mikrofalowej.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy