2023-09-28
Deser bezowy z ajerkoniakiem
Szybka porcja słodkości – w sam raz na wieczór tylko we dwoje.
SKŁADNIKI
- 10
małych bez
- 200
g schłodzonej śmietany 30%
- 100
g serka mascarpone
- 4
gałki lodów śmietankowych
- 2
łyżki ajerkoniaku
- 100
g borówek amerykańskich
PRZYGOTOWANIE:
- Borówki przebrać, opłukać i odstawić do ocieknięcia. Bezy pokruszyć na kawałki.
- Śmietanę ubić na sztywno. Miksując, stopniowo dodawać do niej serek mascarpone oraz ajerkoniak.
- Do dwóch pucharków najpierw wyłożyć połowę kremu i posypać go połową pokruszonych bez. Następnie ułożyć po 2 gałki lodów i wsypać część owoców (kilka zostawić do dekoracji).
- Na wierzch wyłożyć pozostały krem z bezami. Deser udekorować borówkami.
Sprawdź też! 7 pomysłów na ekspresowe słodkości bez pieczenia
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy