• Mus z malin i truskawek z dodatkiem rumu
2023-06-01

Malinowo-truskawkowy mus z rumem

  • 4 porcje
  • 25 minut + oczekiwanie
  • na rumie

Deser lekki jak chmurka! Bajecznie prosty w przygotowaniu i królewsko smaczny!

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 1

    łyżeczka żelatyny

  • 250

    g truskawek

  • 250

    g malin

  • 4

    łyżki cukru trzcinowego

  • 40

    ml białego rumu

  • 150

    g schłodzonej śmietany 30%

  • owoce i liście mięty do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

  1. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości letniej wody. Owoce opłukać, z truskawek usunąć szypułki.
  2. Maliny i truskawki zmiksować z cukrem i rumem. Kilka łyżek musu przełożyć do rondelka i podgrzać. Następnie zdjąć z ognia i dokładnie połączyć z żelatyną. Na koniec dodać pozostały mus. Całość przestudzić.
  3. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, po czym stopniowo dodawać mus owocowy, delikatnie mieszając łyżką. Mus przełożyć do pucharków lub miseczek. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Przed podaniem udekorować owocami i listkami mięty.

Sprawdź też! W malinowym chruśniaku, czyli miłosna siła maliny

(fot. depositphotos)





Tagi deser ,rum




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.