Alkohole
Degustacja sherry z winiarni González Byass
González Byass to jedna z najsłynniejszych andaluzyjskich winnic, która nieprzerwanie od 1835 roku produkuje wyśmienite sherry, w tym słynne wytrawne Tío Pepe.
We wrześniu 2014 roku Światowe Stowarzyszenie Dziennikarzy Winiarskich uznało González Byass za najlepszą bodegę w Hiszpanii i szóstą najlepszą winiarnię świata.
Firma González Byass ma bardzo długą historię. Została założona w Jerez w 1835 roku przez Manuela Marię Gonzáleza. Mając zaledwie 23 lata, młody Manuel poświęcił się produkcji i komercjalizacji sherry. W 1844 roku wyeksportował pierwsze beczki Tío Pepe do Londynu. Już w 1855 roku jego partnerem został brytyjski dystrybutor Robert Blake Byass – w ten sposób Manuel wzmocnił powiązania z Wielką Brytanią, która była rynkiem numer jeden win sherry. Obecnie firmą dowodzi już piąte pokolenie rodziny González, która nie tylko kontynuuje tradycję robienia wyśmienitej sherry, ale cały czas się rozwija i stara się odpowiadać na wyzwania współczesnego świata.
Niedawno magazyn „Czas Wina” nadał tytuł Człowieka Roku 2023 dla Mauricio Gonzáleza-Gordona oraz Carlosa Gonzáleza-Gordona – dwóch wybitnych postaci, którzy stoją u steru jednej z najsłynniejszych bodeg na globie. Z tej okazji obaj zawitali do Polski – nie tylko po to, by przyjąć nagrodę, ale również, by podzielić się swoją miłością do sherry.
Mieliśmy ogromną przyjemność wziąć udział w degustacji sherry, prowadzonej przez samego Carlosa Gonzáleza-Gordona i dowiedzieć się więcej o samej winiarni. To była niezwykle interesująca przygoda. Pozwólcie, że się z Wami nią podzielimy!
Degustacja sherry z Carlosem Gonzálezem-Gordonem
O sherry z Jerez od dawna mówi się, że jest o krok od bycia kolejną wielką gwiazdą na winiarskiej scenie. Niegdyś sherry było jednym z najbardziej ignorowanych win na świecie, dziś zyskuje coraz większą popularność.
Dawniej w Polsce sherry mylone było z nalewką lub wódką wiśniową. Mało kto wiedział, że za nazwą sherry stoi niezwykle aromatyczne i złożone wino wzmacniane. Ten trend się oczywiście zmienia, ale wciąż dla wielu będzie zaskoczeniem, że sherry może być też bardzo wytrawne, a nawet lekko słonawe. Aby naprawdę poznać sherry, trzeba spędzić trochę czasu, próbując wielu różnych stylów.
Podczas spotkania z Carlosem mieliśmy okazję spróbować aż 9 win sherry produkowanych przez González Byass – od wersji bardzo wytrawnych, przez łagodniejsze i kremowe wina, po dojrzałe i słodkie sherry. To była ciekawa i chwilami niezwykle emocjonująca podróż.
Wszystkie wina González Byass produkowane są metodą solera. Polega ona na mieszaniu win młodych ze starymi, co pozwala zachować ciągłość jakości i eliminuje wahania spowodowane wpływem poszczególnych roczników.
Część sherry dojrzewa naturalnie bez dostępu tlenu, pod kożuchem z drożdży. Inne poddawane są dojrzewaniu oksydacyjnemu (czyli z dostępem powietrza). Producent do starzenia win używa beczek z amerykańskiego dębu.
Domecq Manzanilla
Wino dojrzewało przez okres minimum dwóch lat, w chłodniejszych, bardziej wilgotnych warunkach, tworząc grubszą warstwę flory, co dało bardziej wytrawne sherry. Manzanilla to jedno z najlepszych win, jakie można sobie wyobrazić jako aperitif.
Opis:
- szczep: 100% palomino
- dojrzewanie: <2 lata
- zawartość alk.: 15%
- cukier resztkowy: mniej niż 3%
- typ: wino wytrawne
Nota degustacyjna:
- smak: lekki, rześki, lekko słonawy z subtelną goryczką
- aromat: jabłko, rumianek, orzechy, chleb, drożdże
- finisz: długi, słony, lekko gorzki
Foodpairing: ryby, sushi, dania smażone, sałatki, owoce morza
Tío Peppe
Ponoć było to jedno z ulubionych win Pabla Picassa. To klasyczne sherry fino z kuszącym cytrusowym i kwiatowym charakterem. Bardzo miłe wprowadzenie do prawdziwych wytrawnych sherry z południowej Hiszpanii.
Opis:
- szczep: 100% palomino
- dojrzewanie: 4-5 lat
- zawartość alk.: 15%
- cukier resztkowy: mniej niż 1%
- typ: wino wytrawne
Nota degustacyjna:
- smak: lekki i rześki, z nutami migdałów i świeżych fig
- aromat: daktyle, figi, morele, migdały, rodzynki
- finisz: złożony, rześki, owocowy
Foodpairing: owoce morza, ryby, sushi, dania smażone, jako aperitif lub składnik koktajli; jedno z nielicznych win, które świetnie komponuje się z jajkiem.
Sprawdź na przepis na Lemon Sherry
Viña AB Amontillado 12 yo
To wino poddano dwóm typom dojrzewania – przez 4 lata leżakowało bez dostępu tlenu, a przez kolejnych 8 lat poddane było dojrzewaniu oksydacyjnemu.
To sherry o przyjemnej i zrównoważonej kwasowości oraz długim posmaku z lekko słonym i gorzkim akcentem na końcu.
Opis:
- szczep: 100% palomino
- dojrzewanie: 4 lata + 8 lat dojrzewania oksydacyjnego
- zawartość alk.: 16,5%
- cukier resztkowy: 3,5 g/1 l
- typ: wino wytrawne
Nota degustacyjna:
- smak: świetnie zrównoważony, z nutą dębową i subtelną słonością,
- aromat: suszone owoce, orzechy laskowe
- finisz: długi z lekką goryczką
Foodpairing: dania pikantne, szparagi, karczochy, kaczka, sashimi lub jako aperitif.
Alfonso Oloroso Secco
To aromatyczne i strukturalne sherry z długim i złożonym finiszem oraz delikatnymi akcentami wanilii. Czas spędzony w beczce ujawnia się subtelnymi aromatami dębu i korzennymi nutami. To smaczne, strukturalne wino o niesamowitej gamie aromatów.
Opis:
- szczep: 100% palomino
- dojrzewanie: 8 lat (dojrzewanie oksydacyjne)
- zawartość alk.: 18%
- cukier resztkowy: 3,5 g/1 l
- typ: wino wytrawne
Nota degustacyjna:
- smak: doskonale zbudowany, owocowy z subtelnymi nutami waniliowymi oraz przypraw do pieczenia
- aromat: orzechy, dąb, wanilia, przyprawy korzenne
- finisz: długi i złożony, lekko korzenny
Foodpairing: różnego rodzaju tapas, chorizo, sery, czerwone mięso, migdały.
Leonor Palo Cortado 12 yo
Palo Cortado to rzadki styl sherry, który plasuje się gdzieś pomiędzy świeższym Amontillado i bogatszym Oloroso. To wyśmienite wino wytrawne, bardzo orzechowe z nutami dębowymi oraz z niezwykle długim finiszem.
Opis:
- szczep: 100% palomino
- dojrzewanie: 12 lat (dojrzewanie oksydacyjne)
- zawartość alk.: 20%
- cukier resztkowy: 4,5 g/1 l
- typ: wino wytrawne
Nota degustacyjna:
- smak: złożony, o nutach tostowych i przypraw, z akcentem pomarańczy
- aromat: gałka muszkatołowa, gorzka skórka pomarańczy, maślane tosty, nuty dębowe
- finisz: bogaty, lekko maślany z gorzką pomarańczą
Foodpairing: sery, czerwone mięso, gulasze i potrawki
Wino medalowe:
- srebro – Concours Mondial Bruxelles 2018
- złoto – International Wine Challenge 2018
- złoto – Mundus Vini 2018
- złoto – MUNDUS VINI Spring Tasting 2022
- złoto – Mundus Vini 2023
Elegante Medium Sherry
To półsłodkie, hiszpańskie, wzmacniane wino o jasno mahoniowej barwie ze złotymi refleksami oraz czystych kremowo-tostowych aromatach i nutach kawowych. Nazwa Elegante niezwykle tu pasuje, bo faktycznie tej sherry elegancji nie brakuje.
Opis:
- szczepy: 98% palomino, 2% pedro ximénez
- dojrzewanie: 3 lata (dojrzewanie oksydacyjne)
- zawartość alk.: 17%
- cukier resztkowy: 40 g/1 l
- typ: wino pósłodkie
Nota degustacyjna:
- smak: suszone owoce, orzechy, kawa
- aromat: daktyle, orzechy, migdały, rodzynki, suszone śliwki
- finisz: złożony, owocowy, z nutami orzechowymi
Foodpairing: fois gras, kremowe sery, desery
Elegante Sherry Cream
To wino jest niewiarygodnie proste do picia. Charakteryzuje się cudownymi nutami suszonych owoców i kremowym finiszem. Ma bogaty, słodki styl z cudowną zaskakującą głębią. To bardzo popularne sherry.
Opis:
- szczepy: 90% palomino, 10% pedro ximénez
- dojrzewanie: 3 lata (dojrzewanie oksydacyjne)
- zawartość alk.: 17%
- cukier resztkowy: 130 g/1 l
- typ: wino słodkie
Nota degustacyjna:
- smak: aksamitny i miękki z nutami owoców suszonych, lekko miodowy
- aromat: daktyle, figa, kawa, suszone śliwki, miód
- finisz: długi, orzechowy z nutami figi
Foodpairing: desery, lody, sery, kawa, cygaro, jako digestif
Solera 1847 Sherry Cream
To doskonałe, kremowe sherry w kolorze mahoniu. Na podniebieniu aksamitne ze skoncentrowanymi słodkimi rodzynkami i figami. Nazwa nawiązuje do rocznika, z którego pochodzi najstarsze sherry użyte do produkcji tego wina.
Opis:
- szczepy: 75% palomino, 25% pedro ximénez
- dojrzewanie: 8 lat (dojrzewanie oksydacyjne)
- zawartość alk.: 18%
- cukier resztkowy: 118 g/1 l
- typ: wino słodkie
Nota degustacyjna:
- smak: aksamitny, pełny nut fig, rodzynek i karmelu
- aromat: figa, orzechy, palony karmel, maślane tosty
- finisz: długi, złożony, karmelowy
Foodaparinig: kremowe sery, czekolada, serniki, jako składnik koktajli
Wino medalowe:
- złoty medal – Mundus vini 28th Grand International Wine Award
- srebrny medal – MUNDUS VINI Spring Tasting 2022
Matusalem VORS 30 yo
Wino z linii VORS (Very Old Rare Sherry) o głębokiej ciemnej barwie. Bazuje na długo dojrzewającym winie Oloroso, słodzone i wzbogacone leciwym Pedro Ximénez. To sherry o dużej złożoności z warstwami suszonych owoców, fig, orzechów i aromatów kawy.
Opis:
- szczepy: 75% palomino, 25% pedro ximénez
- dojrzewanie: 30 lat (dojrzewanie oksydacyjne)
- zawartość alk.: 20,5%
- cukier resztkowy: 140 g/1 l
- typ: wino słodkie
Nota degustacyjna:
- smak: suszone owoce, miód, wanilia, skórka pomarańczowa
- aromat: cynamon, suszone śliwki, skórka pomarańczowa, morela
- finisz: długi, bogaty i słodki
Foodpairing: sery z niebieską pleśnią, desery
Wino medalowe:
- złoto – Decanter World Wine Awards 2020
- złoto – Mundus vini 26th Grand International Wine Award 2020
- złoto – MUNDUS VINI Spring Tasting 2022
Magda Kostecka
(źródło fot. Gonzalez Byass)