2023-08-24
Czekoladowy fondant z whisky
Czy można wyobrazić sobie lepszy sposób na zakończenie posiłku niż czekoladowy suflet? Ten deser jest wart grzechu!
SKŁADNIKI
-
25
g masła + do formy
-
25
g kakao + do formy
-
1
jajko
-
25
g gorzkiej czekolady 70%
-
25
g cukru pudru
-
25
g mąki pszennej
-
30
ml whisky
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzać do temp. 160ºC. Dwie kokilki lub formy do sufletów posmarować masłem i oprószyć kakao. Wstawić do lodówki.
- W niewielkim rondelku roztopić masło i wrzucić połamaną czekoladę. Zdjąć z ognia i składniki starannie mieszać, aż czekolada całkowicie się roztopi. Masę przestudzić.
- Jajko utrzeć z cukrem na puszystą i białą masę, po czym stopniowo dodawać mąkę, kakao, whisky i masę czekoladową.
- Ciasto przelać do foremek i wstawić do gorącego piekarnika na 8-10 minut. Podawać od razu po przygotowaniu.
Sprawdź też! Jak łączyć wino z czekoladą?
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy