• deser z sosem karmelowym
2025-02-10

Czekoladowy deser z karmelowym sosem whiskey i bitą śmietaną

  • 4 porcje
  • 50 minut + oczekiwanie
  • na whiskey

Zupełnie nowy wymiar hedonizmu! Na chwilę zapominamy o kaloriach, bo ten deser zdecydowanie jest wart grzechu.

SKŁADNIKI
  • Mus czekoladowy:

  • 180

    g ciemnej czekolady

  • 1

    łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • 80

    ml wody

  • 3

    łyżki likieru irish cream

  • 4

    łyżeczki cukru

  • 2

    białka

  • Sos karmelowy:

  • 0.5

    szklanki cukru

  • 60

    ml wody

  • 3

    łyżki masła

  • 2

    łyżki śmietany 30%

  • 2

    łyżki irlandzkiej whiskey

  • sól morska

  • Bita śmietana:

  • 0.5

    szklanki schłodzonej śmietany 30%

  • 1

    łyżka cukru pudru

  • 1

    łyżka irlandzkiej whiskey

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotować mus: 80 ml wody zagotować, po czym dodać likier oraz cukier i podgrzewać, aż się on rozpuści.
  2. Do misy blendera wrzucić posiekaną czekoladę oraz dodać ekstrakt waniliowy. Składniki zalać gorącą mieszanką wody z cukrem. Całość zmiksować na gładką masę.
  3. Do zawartości blendera dołożyć 2 białka i składniki miksować przez 1 minutę. Mus przełożyć do 4 dużych szklanek lub pucharków i wstawić do lodówki na 2 godziny.
  4. Przygotować sos karmelowy: do rondelka wsypać cukier i zalać równomiernie wodą. Podgrzewać na średnio wysokim ogniu bez mieszania przez 5-8 minut (w razie potrzeby można delikatnie poruszyć rondlem). Gdy mieszanka nabierze głębokiego bursztynowego koloru, naczynie zdjąć z palnika.
  5. Do gorącego karmelu dodać pokrojone masło i dokładnie połączyć. Następnie, mieszając, stopniowo dodawać śmietanę oraz whiskey. Na końcu dodać sól morską do smaku. Karmel przelać do szczelnie zamykanego pojemnika. Można przechowywać w lodówce 2-3 tygodnie.
  6. Schłodzoną śmietanę ubić za pomocą miksera na wysokich obrotach. Gdy zacznie gęstnieć, wsypać cukier. Ucierać, aż powstanie gęsta piana. Pod koniec dodać whiskey.
  7. Szklanki z musem czekoladowym wyjąć z lodówki. Na każdym rozprowadzić 1-2 łyżki sosu karmelowego. Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę. Całość można jeszcze polać odrobiną karmelu.

Sprawdź także: Karmelowo-rumowy sos do deserów

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.